English

Otvaranje izložbe „Oblikovatelji sjećanja“

Datum objave: 10.07.2014.

Povodom svoje 65. obljetnice, Igre u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt otvaraju retrospektivnu izložbu „Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara“ u petak, 11. srpnja u 21.00 sat u atriju palače Sponza.

Tijekom 65 godina postojanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti fotografije, poput Toša Dabca, Đura Griesbacha, Vilka Zubera, Marije Braut, Nenada Gattina, Krešimira Tadića, Slobodana Tadića, Enesa Midžića, Pava Urbana, Ane Opalić, Damila Kalođere i dugih, sustavno su bilježili događanja na Igrama i oko njih dok su istovremeno značajni likovni umjetnici i dizajneri, poput Eda Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Iva Grbića, Eda Kovačevića, Toma Gusića, Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih, kreirali plakate i naslovnice, a neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara. Iako su im radovi obilno korišteni u brojnim publikacijama, njihovo autorstvo nije isticano.

libertas

Osim prisjećanja dosadašnjih festivalskih sezona, Igre svojim suradnicima fotografima i dizajnerima žele odati priznanje pa izložbu prati i katalog s biografijama autora s posebnim naglaskom na njihovoj suradnji s Igrama. Autorica stručne koncepcije izložbe je profesorica povijesti umjetnosti dr. sc. Marija Tonković, a priprema izložbe trajala je gotovo godinu dana jer je materijal trebalo skupiti iz različitih izvora pošto je arhiv Igara dijelom izgorio ratne 1991. godine. Tako se pružila idealna prilika da se prikupljenim materijalom, sada digitalno obrađenim, iz raznih muzeja, arhiva i privatnih izvora, dopuni i rekonstruira Arhiv Dubrovačkih ljetnih igara.

Izložba je ostvarena u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, uz suradnju s Državnim arhivom u Dubrovniku i Hrvatskom radiotelevizijom te podršku Epsona, a pomogle su i druge brojne institucije i pojedinci.

Izložba se može razgledati do 19. kolovoza u atriju palače Sponza i u Multimedijalnom centru Visia, gdje će biti izloženo ukupno 34 plakata i 107 fotografija, a u sklopu izložbe su i multimedijalna prezentacija te video projekcije dramskih i plesnih izvedbi s Dubrovačkih ljetnih igara iz Arhiva Hrvatske radiotelevizije. 

plakat