English

Plesna predstava REVEL REVEL sutra u parku Gradac

Datum objave: 29.07.2022.

Plesna predstava REVEL REVEL koreografkinje Roser López Espinose u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla festivalsku publiku odvest će na putovanje i istraživanje slobode sutra, 30. srpnja u 21:30 sati u parku Gradac

Slobodu nije jednostavno spoznati, ona može izmicati, a čini se lakšim živjeti unutar limita i plesati unutar ograničenja, nego zakoračiti u nepoznato. No, kad se pojedinac usudi izaći iz vlastitog mjehura i biti zajedno bez ograničenja, postaje veći od sebe. Upravo to sladostrasno prepuštanje cijelog bića zajedničkom pulsu koji sve prožima, kako je opisala kritičarka Maja Đurinović za Plesnu scenu, donijet će predstava REVEL REVEL koreografkinje Roser López Espinose, a čiju ekipu čini pet žena, Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Gendis Putri Kartini i Linda Tarnovski, pet različitih univerzuma, koje ipak dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti i prijeđene puteve te, možda više od svega, spremnost da propitkuju prirodu vlastitih sloboda, u međusobnom preplitanju i amalgamiranju čiji je ishod čista radost. One će proći put od egzaltacije do iznurenosti, ulazak u podsvjesno te prolazak kroz zrcalo u procesu prepoznavanja granica koje su postale nevidljive i onoga što je potrebno za njihovo osvještavanje. REVEL REVEL premijerno je izveden u prosincu 2020. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih, a koje je co-producent predstave. Ostatak autorskog tima čine dramaturginja Katarina Pejović, kostimografkinja Ana Fucijaš, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovateljica rasvjete Vesna Kolarec te Mark Drillich koji je zaslužan za glazbu.

Koreografski rad svjetski poznate koreografkinje i plesačice Roser López Espinose temelji se na snažnoj tjelesnosti, s velikom strašću prema preciznosti, istančanosti, akrobatskim elementima i pojedinostima. Sudioništvo i timski rad glavne su odrednice njezina zaigranog, nestašnog imaginarija koji karakterizira profinjena poetika i dašak humora. Nakon školovanja na Akademiji za kazalište i ples u Amsterdamu te obuke kod bivšeg olimpijskog gimnastičarskog trenera Jaumea Miróa, radila je s brojnim koreografima i filmskim redateljem Isakijem Lacuestom. Svojim autorskim radovima Lowland, November i Hand to hand stekla je međunarodno priznanje i nekoliko nagrada, a redovno je prisutna na međunarodnim pozornicama. Koreografirala je ansambl predstavu L’estol za Nacionalnu plesnu produkciju Katalonije 2017. godine, a dvije godine kasnije premijerno je izvedena TRAMA za koju je dobila nagradu kritičara. Gostujuća je koreografkinja međunarodnih kompanija kao što su Skånes Dansteater (Švedska), Conny Janssen Danst (Nizozemska), MiR Dance Company (Njemačka) i Zagrebački plesni ansambl. Osim što surađuje s cirkuskim kompanijama Circ Pànic (Katalonija) i Compagnie XY (Francuska), pedagoginja je u međunarodnim plesnim centrima.

Ulaznice za REVEL REVEL dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.