English

Praizvedba baleta „Opasne veze“ u srijedu na Boškovićevoj poljani

Datum objave: 18.08.2014.

- Nakon što smo lani imali uspješno gostovanje baleta „Romeo i Julija“ S. Prokofjeva u koreografiji i režiji Valentine Turcu i izvedbi baletnog ansambla SNG Maribor, na koji je publika sjajno reagirala, iznimno mi je drago što ove godine festivalskoj publici možemo predstaviti baletnu premijeru, prvu u povijesti Igara, i to još praizvedbu, jer koliko nam je poznato „Opasne veze“ još nisu imale svoju baletnu interpretaciju, i to s ovako sjajnom autorskom ekipom i vrhunskim baletanima – kazao je intendant Igara Krešimir Dolenčić.

Subverzivan i kontroverzan, roman „Opasne veze“ Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu nastaje ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel. Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu „renesansu“, pa je nastalo mnogo filmskih produkcija „Opasnih veza“, no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel.

- Inspiracija i motivacija autorske kreacije izvire prije svega iz vječnih pitanja; Jesmo li robovi ambicija, statusnih simbola? Pristajemo li na poredak razvrata, licemjerja, niskih strasti i nezasitnosti? I da li možemo voljeti? Upravo zato su „Opasne veze“ jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, koja daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta, zapravo moglo bi se reći da je to baletu inherentna priča – o radu na ovom baletu rekla je Valentina Turcu.

Režiju i koreografiju baletne premijere, prve u povijesti Igara, potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom „Ana Karenjina“, premijerno prikazanom ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju. Ovaj dvojac potpisuje i izbor glazbe na koju nastaju „Opasne veze“, a radi se uglavnom o interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr. Ostala autorska imena koja festivalskoj publici osiguravaju vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Baletni solisti su Anton Bogov u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić kao Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel, a ostale uloge ostvaruju članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

Praizvedba baleta „Opasne veze“ je na programu Igara 20. kolovoza, uz dodatne izvedbe 21. i 22. kolovoza, a zatim će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana 28. kolovoza te 7. studenog u SNG-u Maribor gdje će ostati na programu cijelu sezonu.

Ulaznice za baletnu premijeru dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr, na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia i u Kulturno -informativnom centru u Luži.