English

Predstava između performansa i kabareta

Datum objave: 16.07.2015.

Prva dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema romanu „Elementarne čestice“ Michela Houellebecqa, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u ponedjeljak, 20. srpnja u 21:30 sati na tvrđavi Lovrjenac, uz još tri izvedbe, 21., 22. i 23. srpnja, najavljeno je danas, 16. srpnja na konferenciji za medije. 

„Elementarne čestice“ nagrađivani je roman kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen 1998. godine, te od tada mnogo puta uprizoren u više europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman,  pisan sirovim i brutalnim jezikom, nenadmašan u pogađanju bolnih mjesta i razotkrivanju same srži ljudskosti, smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva. Junaci romana, pasivni i emocija lišeni Michel (Stipe Kostanić)  i njegov polubrat, erotoman Bruno (Marko Mandić) simboli su dvije krajnosti suvremenoga čovjeka i suvremene zapadne civilizacije.

- Prvi koncept predstave je bio drugačiji. Adaptacija Velimira Grgića i scenografija Aleksandra Denića bile su precizno vezane za prostor Kupara. Radilo se o klasičnijoj adaptaciji romana, no kad smo zbog odustajanja Županije i policijskih mjera predstavu preselili na Lovrjenac,  odlučio sam prisilu tretirati kao prednost, a ne kao manu, i tako je koncept prilagođen novome prostoru. Umjesto ranijih narativa, prepričanih u dva vremena, djetinjstvu i zrelom dobu glavnih junaka, otvorio sam performativne potencijale romana. Predstava je zapravo smještena između performansa, muzičkog i političkog teatra. – rekao je Buljan najavljujući premijernu izvedbu.

Ivica Buljan ugledni je hrvatski i europski kazališni redatelj, a trenutno i ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Režirao je diljem Europe i van nje, u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti, Italiji i Srbiji, dok su mu predstave gostovale na važnim međunarodnim festivalima, no ovo je njegova prva suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama.

Buljan „Čestice“ postavlja prema adaptaciji romana koju potpisuje Velimir Grgić, na dramaturgiju Roberta Waltla, dok scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimografiju Ana Savić Gecan, dizajn svjetla Elvis Butković, autor glazbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, a asistent redatelja Paolo Tišljarić. Dramski ansambl predstave čine: Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša.

Premijera predstave „Elementarne čestice“ na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama dio je  programa Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.