English

Predstavljanje skladateljice Nine Perović u atriju palače Sponza

Datum objave: 19.07.2022.

Mlada skladateljica Nina Perović druga je sudionica dvotjedne rezidencije na projektu #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, čiji su partner i Dubrovačke ljetne igre, a festivalskoj publici predstavit će se sutra, 20. srpnja u atriju palače Sponza, u 20:30 sati. Ulaz je slobodan.

– Veliko mi je zadovoljstvo biti dio projekta #synergy te što sam za domaćina rezidencije dobila Dubrovačke ljetne igre. Biti u Gradu, svega nekoliko minuta od mora koje je najbolji pokretač inspiracije je neprocjenjivo. Nisam očekivala da ću već početi razmišljati o konceptu kompozicije, ali nemoguće se tome oduprijeti. Zaista je velika privilegija predstaviti se dubrovačkoj publici, te se tome zaista radujem – izjavila je Perović.

Trenutno se u Dubrovniku i drugim regionalnim centrima partnera projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, čiji su dio i Dubrovačke ljetne igre, odvija program glazbenih rezidencija kako bi se kroz naručivanje i produkciju novih skladbi osnažili skladatelji te u širem kontekstu unaprijedile mogućnosti klasične glazbe na zapadnom Balkanu. U Dubrovniku na rezidenciji tim povodom borave skladatelji Ardian Halimi s Kosova i Nina Perović iz Crne Gore koji će stjecanjem novog iskustva i upoznavanjem bogate dubrovačke povijesno-umjetničke baštine stvoriti nova glazbena djela inspirirana pojmom Libertas.

Nina Perović završila je dodiplomski i specijalistički studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Cetinju u klasi profesora Žarka Mirkovića. Istovremeno završava dodiplomski i specijalistički studij klavira u klasi profesora Aleksandra Serdara i Vladimira Bočkarjova. Zahvaljujući stipendiji Basileus, studij kompozicije nastavlja na Akademiji za glazbu u Ljubljani u klasi profesora Uroša Rojka te završava diplomski studij. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Hofmana. Sklada akustičnu i elektroničku glazbu, a njezin opus uključuje skladbe za simfonijski orkestar, vokalne i komorne ansamble te solo instrumente, koje su izvođene u prestižnim dvoranama u regiji, na brojnim glazbenim festivalima, kao i u brojnim europskim zemljama. Također sklada za kazalište i film, a radila je i na brojnim projektima za djecu. Članica je Odbora za glazbenu umjetnost Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu. Dvanaest skladatelja napisat će nova djela koja će objediniti jedinstveni lokalni aspekst s univerzalnim europskim, inspiriranim zajedničom kulturom i vrijednostima, umjetnošću i baštinom, važnim glazbenim obljetnicama ili različitim relevantnim sociokulturnim temama.