English

Predstavljeni „Zapisi i sjećanja“ don Stanka Lasića u Sponzi

Datum objave: 05.08.2017.

Knjiga „Župnikovi zapisi i sjećanja“ autora dr. don Stanka Lasića, katedralnog župnika, objavljena povodom pedeset godina njegova svećeništva, predstavljena je u sklopu popratnog programa 68. Igara, sinoć, 4. kolovoza u atriju palače Sponza, okupivši mnogobrojnu zainteresiranu publiku.

Knjigu su, uz autora predstavili i dr. don Ante Pavlović, profesor religijske pedagogije i katehetike na KBF-u u Sarajevu, dr.sc. Katarina Horvat-Levaj, znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna urednica monografije o dubrovačkoj katedrali i dr.sc. Ivica Prlender, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara.

Ova knjiga memoarsko-dnevničke proze podijeljena je u tri velike cjeline koje odgovaraju i životnome putu don Stanka Lasića. Prva govori o rodnom kraju u Hercegovini, obiteljskom porijeklu, dječaštvu i odrastanju te dolasku na školovanje u dubrovačko sjemenište, a drugi dio posvećen je otoku Korčuli na kojemu je don Stanko bio župnikom u mjestima Čara i Smokvica skoro dvadeset godina. Treći, najveći dio knjige, posvećen je Dubrovniku, gradu koji je po njemu „susretište svjetova i grad neiscrpne tradicije“ i u kojemu bez prekida djeluje već gotovo trideset godina. Posebno je vidljiva bila ta poveznica don Stanka s Gradom i Dubrovčanima, kojima je posvetio i pjesmu na kraju ove lijepe večeri. 

don Stanko Lasić