English

Predstavljeno monumentalno monografsko izdanje „Katedrala Gospe Velike“

Datum objave: 15.08.2014.

Ovo monumentalno monografsko izdanje na preko 600 stranica su, uz uvodnu riječ katedralnog župnika don Stanka Lasića, predstavili recezent dr.sc. Joško Belamarić, urednica izdanja dr.sc. Katarina Horvat-Levaj, dr.sc. Ivica Prlender i dr.sc. Željka Čorak. Predstavljanje su obogatili nastupi klape „Subrenum“, koja je odmah na početku večeri izvela pjesmu „Siđi k nama majko naša“ Krešimira Magdića, i mješovitog katedralnog zbora „Katedralni madrigalisti“.   

Monografija je plod višegodišnje suradnje Gradske (katedralne) župe Gospe Velike iz Dubrovnika i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba koji je vodio arheološka istraživanja podzemlja katedrale i čiji se stručnjaci aktivno bave dubrovačkim temama od samoga osnutka Instituta prije pedeset godina. Tristota obljetnica dovršetka katedrale i četristota obljetnica rođenja Stjepana Gradića bile su povod da se na jednome mjestu okupe i objave sve dosadašnje spoznaje o kulturno-umjetničkoj povijesti ove reprezentativne barokne građevine.

Pod uredništvom dr. sc. Katarine Horvat-Levaj okupljeno je 13 autora iz Dubrovnika, Splita i Zagreba koji su ispripovjedali povijest katedrale i Grada od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. U svojim su poglavljima, osim arhitekture, dali pregled i umjetničkih i uporabnih predmeta koje katedrala baštini te tijeka istraživanja i obnove tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Uz to knjiga donosi i razne arhitektonske nacrte i bogato je ilustrirana fotografijama u boji koje je posebno za ovu prigodu snimio Paolo Mofardin, fotograf Instituta. Tako se ova knjiga približila tome da zapravo postane enciklopedija dubrovačke katedrale, pa njeno izdanje predstavlja iznimno važan kulturno – duhovni događaj, ne samo Dubrovnika, već i šire.