English

Premijera dokumentarnog filma Vrijeme Aretejsko u kinu Jadran

Datum objave: 19.08.2022.

Povodom pedeset godina od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama, u subotu 20. kolovoza u 21.30 sati u ljetnom kinu Jadran premijerno će biti prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko. Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, besplatne ulaznice potrebno je preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) ili danas na pultu Igara ispred zgrade DTS-a.

Filmski program Igara, koji je ovog ljeta u znaku obljetnica, nastavlja premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko koji govori o fenomenu predstave Aretej, o okolnostima pod kojima je stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, izboru prostora u kojem će se igrati, načinu igre te režijskoj koncepciji. Posljednji dramski tekst Miroslava Krleže Aretej ili legenda o svetoj Ancili, rajskoj ptici 1972. godine na Bokar postavlja tada jedan od najinovativnijih redatelja u postgavellijanskom kazališnom miljeu, Georgij Paro koji je tih godina tragao za novim kazališnim prostorima, a svojim traganjima i preispitivanjima na osobit način promijenio i obilježio ambijentalni teatar. Parov je Areteja s ponajboljom glumačkom igrao čak trinaest godina, postavši najdugovječnija predstava Dubrovačkih ljetnih igara, jedan od najvećih uspjeha te svojevrsni simbol dramskog dijela Igara. O važnosti ove predstave svjedoči činjenica da je kroz nju Paro na velika vrata uveo suvremene pisce u dramski program Igara, dotada baziran isključivo na uprizorenjima klasičnih djela, čime je otvorio novo poglavlje festivalske drame.

O Areteju koji je ostao upamćen kao vrhunac ambijentalnog teatra, ne samo u Dubrovniku, progovaraju glumci koji su igrali u predstavi, njihova publika, statisti, kazališni kritičari, teatrolozi te puk koji do danas prepričava scene urednice, scenaristice i redateljice Lade Džidić Barić. Ostatak autorskog tima čine tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Mario Mačešić, Ivan Bilušić i Boris Zimšek zaslužni za rasvjetu, autorica glazbe Eva Kalogjera, direktor fotografije Damir Petričić te majstor montaže Mladen Radaković.