English

Premijerno izveden „Dundo Maroje“ na prepunoj Držićevoj

Datum objave: 10.08.2014.

Remek-djelo hrvatske renesansne književnosti, komedija Marina Držića „Dundo Maroje“, jedan je od vrhunaca domaće dramske literature i briljantan tekst u kojemu autor duhovito progovara o Dubrovčanima i njihovu načinu života. Dolenčićev „Dundo Maroje“ ove 2014. godine, postavlja pitanja o očevima i djeci, o odnosu onih koji ostavljaju i što ostavljaju u naslijeđe i kakav Grad ostavljamo djeci. Predstavu pokreće novac, zavodljiv, opipljiv i propadljiv, a glavna transakcija odvija se na relaciji otac i sin, Maroje i Maro koji su potpomognuti svojim probitačnim slugama Bokčilom i Popivom. Rim kao uobičajeno mjesto radnje ovog komada pretvoren je u neimenovani grad koji podsjeća na današnji Dubrovnik, a u središtu svijeta ponude i potražnje, brzih turističkih tura i ugostiteljskih objekata, sitnih lopova, prosjaka, sretnih i nesretnih ljubavnika stoji Pomet, mudar i domišljat čovjek koji sreću okreće u svoju korist.

Veza između ove najpoznatije Držićeve komedije i Dubrovačkih ljetnih igara traje od samog početka festivala, naime prva predstava postavljena na prvim Igrama 1950. godine bila je upravo „Dundo Maroje“ u režiji Bojana Stupice, dok je zadnji puta postavljen 2000. u režiji Ivice Kunčevića, pa ne iznenađuje činjenica da su danima prije premijere ulaznice za sve izvedbe bile rasprodane.

Tim redatelja Krešimira Dolenčić čine dramaturginja Mila Pavićević, suradnica za jezik Lada Čale Feldman, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, suradnica za scenski pokret Valentina Turcu, Vesna Kolarec i Željka Fabijanić zadužene za oblikovanje svjetla, Willem Miličević koji potpisuje glazbu i asistent Paolo Tišljarić. Festivalski dramski ansambl čine Maro Martinović kao Dundo Maroje, Nikša Butijer u ulozi Bokčila, Filip Detelić kao Maro, Pomet Frano Mašković, Popiva Petar Leventić, Laura Ksenija Marinković, Petrunjela Srđana Šimunović, Nikša Kušelj kao Ugo Tudešak, Tripče Borko Perić, Sadi Doris Šarić Kukuljica, dok Peru igra Nika Burđelez, Negromanta Žarko Savić, a ostale uloge ostvaruju Perica Martinović, Romano Nikolić, Ivan Magud, Nikola Baće, Maro Drobnić, Siniša Ružić, Branimir Vidić – Flika, Đorđe Kukuljica, Marija Šegvić, Anđela Ramljak, Gloria Dubelj, Ivica Bago, Kazuhiro Tamari i članovi Kazališne družine Kolarini