English

Prestižna nagrada Zlatni Studio dodjeljena predstavi "Hamlet" i Franu Maškoviću

Datum objave: 06.03.2020.

Predstava Hamlet u režiji Paola Magellija premijerno izvedena na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađena je prestižnom medijskom nagradom Zlatni Studio, u kategoriji najbolje predstave, a Frano Mašković nagrađen je u kategoriji najboljeg kazališnog glumca za ulogu Hamleta, na svečanoj dodjeli koja se večeras mogla pratiti u izravnom prijenosu prvog programa Hrvatske radiotelevizije.

Više od 300 tisuća čitatelja tjednika Studio, putem kupona i online, pod motom ‘’najbolji biraju najbolje’’ dali su svoj glas i birali pobjednike među svojim omiljenim televizijskim licima, glumcima, glazbenicima, tv emisijama, kazališnim predstavama i ostalim mnogobrojnim kategorijama.

Shakespearovog "Hamleta" premijerno je Festivalski dramski ansambl u režiji Paola Magellija izveo na tvrđavi Lovrjenac na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama. Vrhunska glumačka postava predvođena prvim dubrovačkim Hamletom Franom Maškovićem te Lovrjenac kao dubrovački Elsinore opravdali su visoka očekivanja publike i kritike.

U dramaturiji i adaptaciji Željke Udovičić Pleština Hamlet je naš suvremenik, intelektualac koji može promijeniti svoju zemlju, ali odluči ništa ne uraditi. Hamlet upozorava da intelektualci kao savjest društva više ne postoje, a Europa je postala intelektualna pustoš. Redatelj predstave, Paolo Magelli zaslužan je za neka od antologijskih festivalskih ostvarenja je tek za 70. obljetnicu festivala postavio "Hamleta" na Lovrjencu, naslov koji je do sada više puta odbio raditi. Kazao je da se na toj predstavi radilo teško, do kraja snaga, ali s najvećom mogućom ljubavi. 

Uz Frana Maškovića u ulozi danskog kraljevića, vrhunska glumačka ostvarenje su imali i ostali članovi Festivalskog dramskog ansambla: Milan Pleština kao kralj, Polonije Nikša Butijer, Horacije Ermin Bravo, Ivan Colarić kao Laert, Rosencrantz Enes Vejzović, Guildenstern Pjer Meničanin, Fortinbras Ranko Zidarić, Hamletova majka Gertruda Nina Violić, Ofelija Anđela Ramljak te Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša i Pavle Vrkljan kao glumaci, vojnici i grobari. Glas duhu Hamletova oca dao je Miše Martinović.  

Adaptaciju i dramaturgiju prema prijevodu Vladimira Gerića potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Lorenzo Banci, kostimografiju Leo Kulaš, glazbu Ljupče Konstantinov, video projekcije Ivan Marušić Klif, oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek i Marko Mijatović, dok je glumce mačevanju učio Lovro Buva. Asistenti autorskog tima su Tamara Damjanović, Ana Fucijaš i Miran Brautović, a inspicijent Roko Grbin.

Predstava "Hamlet" je na programu i ovogodišnjih Igara, a ulaznice za predstavu su već puštene u prodaju  na web stranicama Igara dubrovnik-festival.hr te putem servisa ulaznice.hr.