English

Probe "Dubrovačke trilogije" u Zagrebu, glumci sredinom srpnja u Dubrovniku

Datum objave: 28.06.2015.

Dubrovačka trilogija drugi je premijerni dramski naslov 66. Dubrovačkih ljetnih igara, a na programu je od 9. – 13. kolovoza s izvedbama na dvije lokacije: u Kneževom dvoru i ispred Dvora. Probe se održavaju svakodnevno u prostorijama Zagrebačkog kazališta lutaka, a započele su već početkom svibnja.

Režiju potpisuje Staša Zurovac, a dramski ansambl sastavljen je od ponajboljih hrvatski kazališnih glumaca svih generacija. Samo neki od njih su: Boris Svrtan, Mislav Čavajda, Maro Martinović, Nikša Kušelj, Nikša Butijer, Milka Podrug Kokotović, Jadranka Đokić, Judita Franković, Doris Šarić Kukuljica, Dubravka Miletić, Helena Buljan, Branimir Vidić i drugi.

U Dubrovačkoj trilogiji, svom remek-djelu, Vojnović tematizira povijesni pad i suton Dubrovnika, odumiranje moći i bogatstva njegove vlastele, a majstorski je komponiran u tri jednočinke (od kojih se "Allons enfants!" događa 27.  svibnja 1806., kada Francuzi ulaze u Grad, "Suton" neimenovana dana 1832., a radnja "Na taraci" zbiva se u posljepodnevnim i predvečernjim satima jednog dana 1900. godine). Zadnji puta, Trilogija je na Igrama premijerno izvedena 1999. godine u režiji Joška Juvančića, a zadnja izvedba bila je 2003. godine.

Više na poveznici