English

Program 65. Igara predstavljen u Zagrebu

Datum objave: 28.05.2014.

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, i ove će godine okupiti oko 2000 umjetnika iz cijelog svijeta. U 47 dana na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika održat će se više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih izvedbi, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u povodu predstavljanja programa 65. festivalskog ljeta i potpisivanja ugovora s generalnim sponzorom Vipnetom. Na konferenciji su govorili ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, intendant Krešimir Dolenčić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović i rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta Dubravka Jusić koja je s intendantom Igara potpisala novi ugovor o produljenju generalnog sponzorstva.

- Ove sezone u Vip program uvrstili smo čak sedam vrijednih glazbenih koncerata, a po prvi puta i baletnu predstavu Opasne veze. Osim toga, obzirom na bogat sadržaj u 47 dana trajanja Igara, kreirali smo i novu Vip DLJI aplikaciju kako bismo svim gostima omogućili što jednostavniji i brži pristup svim festivalskim informacijama. Prošlogodišnja aplikacija Vip script s mobilnim titlovima bit će ponovno dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku za kazališne predstave Romeo i Julija, Ekvinocijo i Dundo Maroje. Na taj način želimo olakšati praćenje sadržaja inozemnim gostima te svim osobama s oštećenjima sluha – rekla je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Dramski program 65. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća dva nova naslova. Premijerni dramski program otvaraju Shakespeareovi Romeo i Julija u režiji Jagoša Markovića kojemu je ovo prva režija na Igrama, a jednu od najljepših ljubavnih priča smjestio je u renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu. Povod postavljanja ovog bezvremenskog naslova nije samo obilježavanje 450. godišnjice Shakespeareova rođenja, već je to ljepota ovog komada, da bismo se sjetili koliko je vrijedna ljubav i koliki je grijeh mržnja. Krešimir Dolenčić Držićevu najpoznatiju i najizvođeniju komediju Dundo Maroje smješta na Držićevu poljanu. U izvođenju ponajboljih glumaca iz pet kazališnih kuća; studenata, doajena glumišta, Dundo Maroje 2014. godine postavlja pitanje o očevima i djeci, što ostavljamo u nasljeđe i kakav Grad ostavljamo svojoj djeci. Kao što je lani najavljeno, legendarni Vojnovićev Ekvinocijo, premijerno izveden 2004. godine na Lokrumu u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, i ove godine je na programu pokazujući svijetu vrhunce dubrovačkog ambijentalnog teatra. Splitsko ljeto gostuje sa Shakespeareovim Timonom Atenjaninom u režiji Georgija Para, premijerno odigranim lani uz odlične kritike i oduševljenu publiku, a redatelj ga je smjestio na dvije lokacije, u atrij Poslijediplomskog središta Dubrovnik i park stare bolnice. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovica, djela koji je za vrijeme zračnih uzbuna u Domovinskom ratu i nastao u tom istom prostoru koji je tada bio u funkciji skloništa. Uspješan prošlogodišnji autorski projekt Mani Gotovac Pisci u Sponzi, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će premijerne izvedbe naslova Ocean more u adaptaciji Mani Gotovac i izvedbi HNK Varaždin uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, na kupalištu Šulić uz gostovanje samog autora Alessandra Baricca, koji će festivalskoj publici upriličiti i svoju književnu večer. Uz to, publiku očekuje premijerna izvedba djela Iva Brešana Bez odraza u režiji Vinka Brešana, kao i predstavljanje zbirke kratkih priča Južna država autora Ivana Vidića. U sklopu projekta održat će se i večer Arsena Dedića pod nazivom Pisac opće prakse u Kneževu dvoru. Studentski teatar Lero gostovat će sa svojim najnovijim uratkom Pomrčina nastalom po zapisima Ruđera i Anice Bošković, što je ujedno i prvo uprizorenje nekog od tekstova Ruđera Boškovića i pjesama i prikazanja Anice Bošković u hrvatskom kazalištu. 

- Dubrovnik moramo čuvati. Šezdeset i pet godina Igara nije ništa prema onom vitezu Orlandu, koji svojim mačem, čuva svoj mali prostor ispred Sv. Vlaha. „Čuvajte se budućnosti!“ upozoravaju nas i Shakespeare i Držić više nego ikada do sada, dok se očevi zbog vlasti, besmislenih svađa, dinara, taštine, nadmudruju s djecom u Romeu i Juliji, kao i u Dundu Maroju, a samo smo mala zrnca „pijeska dokle ti oko seže“, kako kaže Baricco. Pozdravljamo ove godine velikane Georgija Para i Joška Juvančića, Iva Brešana, Arsena Dedića i Alessandra Baricca, a sve to jer nam treba nam čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, poduprijeti ga ljubavlju i okupati glazbom, poezijom i riječima od kojih je i sam sagrađen – istaknuo je intendant Krešimir Dolenčić.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana,  koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera na glazbu Georga F. Händela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka. Odmah po premijernoj izvedbi u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar SNG Maribor. 

Imajući na umu povijesno-kulturnu baštinu Dubrovnika i poštujući stilsku čistoću same arhitektonske vizure grada, barokne prostore ispunit će ovo ljeto barokna glazba, kao i njene refleksije u današnje doba. Kako je barok bio prvi nacionalni stil u Europi, okosnica glazbenog programa sastoji se od tri koncerta: njemački, talijanski i francuski, što su ujedno i tri najznačajnija nacionalna stila. Tako će talijanski barok predstaviti ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise. Na programu je serenada  Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore Alessandra Scarlattija, najvećeg talijanskog skladatelja srednjeg baroka dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara - Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig. Francuski barok će predstaviti Le Concert Spirituel, glasoviti vokalno - instrumentalni sastav pod vodstvom uglednog Hervéa Niqueta, izvodeći francusku sakralnu glazbu iz doba Luja XIV., Kralja Sunca, koja je rijetko izvođena na ovim prostorima. Barokne vještine domaćih glazbenika pokazat će Hrvatski barokni ansambl dok će Zagrebački solisti izvesti svih osam simfonija Luke Sorkočevića i to u izvornom obliku. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova, dobitnik Prve nagrade na Bachovom natjecanju u Weimaru, te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije. Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. Očekuju se još i nastupi Dubrovačkog gitarskog trija s mezzosporanisticom Renatom Pokupić koji će praizvesti skladbe Anđelka Klobučara i Zorana Juranića, pisane posebno za ovu prigodu, zatim nastupi pijanista Bojana Gorišeka, Kvarteta tuba XL s trubačem Ericom Aubierom, Kvarteta Tartini u Dvoru kao i dva nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima. Zvijezda jazz programa svakako je Nnenna Freelon, glasovita američka jazz pjevačica, čiju karijeru krasi šest nominacija za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg jazz vokala. U suradnji s Gradom Zagrebom, 65. Dubrovačke ljetne igre će ispred crkve svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić sa sopranisticom Lanom Kos.  

U sklopu popratnog programa i povodom 65. obljetnice Igara bit će otvorena izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, ostvarena u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz podršku Državnog arhiva u Sponzi i to na dvije lokacije - u palači Sponza i u Multimedijalnom centru Visia. Tijekom šezdeset i pet godina postojanja Igara brojni fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti fotografije poput Toše Dabca, Vilka Zubera, Marije Braut, Krešimira i Slobodana Tadića, Pava Urbana i drugih, sustavno su bilježili događanja na Igrama i oko njih. Istovremeno su značajni umjetnici poput Ede Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Toma i Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih kreirali plakate i naslovnice, neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara, a izložbom će se istaknuti njihov značaj u stvaranju i oblikovanju pojedinačne i kolektivne vizualne memorije u šezdesetpetogodišnjem kontinuitetu. U sklopu popratnog programa bit će predstavljena i monografija u izdanju Igara zaslužne kazališne glumice Neve Rošić, koja iduće godine slavi šezdeset godina života na daskama koje život znače. Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik uključivat će projekcije filmova pobjednika domaćih i svjetskih festivala u ljetnim kinima Jadran i Slavica. Tradicionalno, program obogaćuju i nastupi folklornih ansambala  Linđo i Lado. 

- Iako je već dugi niz godina prisutan trend rezanja budžeta za kulturu, Igre su uspjele i u ovoj obljetničkoj sezoni pripremiti bogat program. Zahvaljujući našim dosadašnjim umjetničkim i poslovnim uspjesima i dalje nas podupiru najprestižnije kompanije poput Vipneta, Siemensa, Croatia osiguranja i brojnih drugih te Grad Dubrovnik, županija Dubrovačko - neretvanska i Ministarstvo kulture. Zadali smo si visoke poslovne ciljeve, a to podrazumijeva nastavak rasta vlastitog prihoda i iznalaženja novih modela financiranja u svrhu održavanja kvalitetnog umjetničkog programa na koji je naša publika navikla. Ulaznice za većinu programa su već od 1. ožujka u online prodaji, a i prodajne urede ove godine otvaramo već 9. lipnja dok će Vip korisnici ulaznice moći i ove godine kupiti uz popust od 20 posto u odabranim Vip centrima – kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović

Predstavljanje programa pred brojnom zagrebačkom publikom obogatio je nastup udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion s pijanistom Matejom Meštrovićem koji će i nastupiti na 65. Igrama.