English

Radionica „Produkcija klasične glazbe“ u sklopu projekta #synergy do petka u Dubrovniku

Datum objave: 14.09.2022.

Radionica Produkcija klasične glazbe počinje danas, 14. rujna u Dubrovniku, u sklopu EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, na kojemu kao partner sudjeluju i Dubrovačke ljetne igre.

Za trajanja radionice sudionici će imati priliku saznati više o produkciji različitih festivala u Dubrovniku, obrađujući i javni i nevladin sektor, s fokusom na produkcijske prakse Dubrovačkih ljetnih igara i posebnosti organizacije najstarijeg kulturnog festivala u Hrvatskoj. Tema prve tribine bit će i produkcijski izazovi i iskustva Culture Cluba Revelin i međunarodnog festivala glazbe i umjetnosti Epidaurus koje će sudionicima predstaviti njihovi organizatori, uz moderiranje pomoćnika intendantice za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara, maestra Tomislava Fačinija. U ime Igara govorit će koordinatorica glazbenog programa DLJI Nikolina Putica, pijanistica i umjetnička ravnateljica Epidaurus festivala Ivana Marija Vidović upoznat će okupljene sa specifičnostima produkcije festivala u Cavtatu, dok će direktor Culture Cluba Revelin Vlado Raunig govoriti o glazbenim produkcijama CC Revelin koji je prije pandemije izabran među 25 najboljih klubova u svijetu prema izboru najutjecajnijeg svjetskog magazina elektronske glazbe i clubbinga – DJMAG. Tribina će se prigodno održati na otoku Lokrumu koji je jedna od posebnijih ambijentalnih lokacija Dubrovačkih ljetnih igara gdje su se na različitim mjestima tijekom duge festivalske tradicije postavljale razne glazbene, ali i dramske produkcije. U drugom će dijelu radionice partneri na projektu predstaviti probleme s kojima se oni susreću pri organizaciji i produkciji svojih festivala.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.