English

Simpozij "Future Epics: Od lokalnog do europskog nasljeđa"

Datum objave: 10.12.2019.

Simpozij "Future Epics: Od lokalnog do europskog nasljeđa" održava se u Beogradu od 9. do 11. prosinca 2019. s ciljem da se bolje upozna kulturno nasljeđe ovih prostora, kao i da se pokuša otkriti koje će se priče pričati u budućnosti.

Prikupljanjem priča koje su obilježile prošlost sudionika te su utjecale na današnjicu ili su specifične za kraj u kojem su odrasli, te njihovim objavljivanjem na Future Epics platformi, sudionici postaju dio prostora za kolektivnu razmjenu. 

U utorak, 10. prosinca od 18 sati na rasporedu je predavanje frontmena benda Kal i istaknutog aktivista za manjinska prava Dragana Ristića koji će kroz prikaz utjecaja Roma na srpsku kinematografiju i glazbu približiti publici kulturno nasljeđe romskog naroda i njegovu ulogu u kreiranju kulturnog pejzaža Srbije i Europe. 

U srijedu, 11. prosinca od 18 sati predavač će biti Slavimir Stojanović Futro, dizajner, vizualni umjetnik i pisac, koji će na Simpoziju govoriti o osobnom iskustvu u okviru svoje profesije, radovima izloženim u postavkama europskih muzeja, ali i nastanku i budućnosti grafičkog dizajna u Europi i njegovom dosadašnjem i mogućem utjecaju na kulturnu sliku ovog dijela svijeta.

Vodeći partner projekta je Fondacija Heartefact iz Beograda koja producira društveno angažirane umjetničke projekte, pruža podršku umjetnicima koji kritički promišljaju društvo te djeluje u uvjerenju da umjetnost može biti instrument pozitivne društvene promjene. Uz Dubrovačke ljetne igre kao prvog suorganizatora, ostali su partneri Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) koji djeluje kao centar za rezidencije i bavi se suvremenim i inovativnim umjetničkim praksama te organizacija civilnog društva Tasca (Barcelona, Španjolska) koja kreira programe za desetke kulturno-društvenih centara, intenzivno radi na edukaciji, a posebno se bavi djecom i mladima te starijim skupinama društva.

Projekt „Future Epics“ se bavi različitim vremenskim periodima i nepravedno zapostavljenim i zanemarenim povijesnim narativima; promovira bogatu kulturu i povijest proteklih stoljeća u zemljama koje sudjeluju na projektu i u središte pažnje stavlja zanimljive tradicije, mjesta, ljude i priče koje se ne nalaze u povijesnim udžbenicima. Lokacije koje će se istraživati nisu samo mjesta na kojima su se odvijali povijesni događaji već i potencijalna mjesta za novu umjetnost i publiku. Imajući to na umu, cilj projekta „Future Epics“ je povezati mlade umjetnike (dramaturge, redatelje, glumce, scenografe, koreografe, plesače, umjetnike iz područja zvukovne i vizualne umjetnosti te teoretičare) kojima je potreban prostor za ideje s novom publikom koja žudi za relevantnim i atipičnim umjetničkim sadržajima.