English

Suzvučje sjajnih ansambala Antiphonus i Concerto dei venti očaralo Dvor

Datum objave: 12.08.2022.

Cijenjeni vokalni sastav Antiphonus ugostio je međunarodni ansambl baziran u Njemačkoj, Concerto dei venti sinoć, 11. kolovoza u atriju Kneževa dvora te su zajedno publici donijeli svu veličanstvenost baroka sjajnim suzvučjem glasa i glazbala.

Kultiviran program usidren u poeziji, a građen na maestralnoj okosnici Bach-Monteverdi, otpočeo je živahno s Canzon Bergamasca Samuela Scheidta, skladbom zasnovanom na tradicionalnoj poskočici bergamskog kraja. Bachove motete, prvo koloraturni Singet dem Herrn zatim raskošan Lobet den Herrn te gotovo čeznutljiv O Jesu Christ meins Lebens Licht za čiji se pun i blistav zvuk pobrinuo Antiphonus, odijelio je Gabrielijev nenametljivo uzvišen Canzon a 5. Bujica madrigala opčinila je publiku koja je svaki popratila svesrdno zadovoljnim pljeskom, počevši od Die mit Tränen säen Johanna Scheina, preko neizostavnog Monteverdija i njegovih Ecco mormorar l'onde i Hor che il ciel e la terra te da Palestrinininog Io son ferito u obradi Dorona Sherwina, kornetista Concerto dei venti ansambla. Glasovi i glazbala harmonično su se i meko stopili, ispunjavajući Dvor neopisivom baroknom veličanstvenošću za koju kao da je atrij skrojen, a sve zahvaljujući besprijekornim umjetnicima oba sastava koji su ostvarili uvjerljivo muzikalne pojedinačne nastupe, ali i postigli savršeno suzvučje na zadovoljstvo svih okupljenih, sudeći po poklicima Bravi! i zdušnom aplauzu. Glazbeni trijumf je podcrtao dodatak kojim su počastili publiku, prekrasna marijanska lauda Nelle tue braze renesansnog skladatelja Filipa Vranjanina.

Kroz sinoćnji program sve prisutne proveli su izvođači najviše kvalitete, a to su članovi Antiphonusa sopranistice Monika Cerovčec i Anabela Barić, alti  Martina Borse i Franko Klisović, tenori Ivan Bingula i Siniša Galović, basi Matija Bizjan i Tomislav Fačini uz svoj continuo koji su činili Lea Sušanj na baroknom čelu, Pavao Mašić orguljama/čembalu i Izidor Erazem Grafenauer na lutnji/teorbi, kao i članovi ansambla Concerto dei venti: kornetisti Doron Sherwin i Martin Bolterauer, Cameron Drayton na baroknom bas-trombonu, Keal Couper baroknom tenor-trombonu i Robert Schlegl baroknom alt-trombonu.

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se u Kneževu dvoru sutra, 13. kolovoza u 21:30 sati kad će se publici predstaviti svjetsko ime klasične gitare Miloš Karadaglić s programom pod nazivom Homage Segoviji.