English

Svečano dodijeljene nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 70. Igrama

Datum objave: 25.08.2019.

Dobitnike nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, ali i Grand prix Orlanda, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. kolovoza na svečanosti dodjele nagrada u atriju palače Sponza.

Aljoša Jurinić

Ocjenivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Maroje Brčić, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti Luki Šuliću i Aljoši Juriniću za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, a u obrazloženju stoji da su umjetnici svirali tehnički savršeno, tonski besprijekorno, prijateljski se međusobno instrumentima razgovarali, a da se pri tom nisu nadmetali.  Mnogobrojna publika duboko uvučena u nestvarni glazbeni trenutak na kraju je gromoglasno i s ovacijama  slavila glazbu i izvođače te izmamila dva dodatka. „Za pretpostaviti je da će ova dubrovačka nagrada Orlando u narednom razdoblju biti novi poticaj za uzlet dua Šulić i Jurinić, kako u njihovim zajedničkim komornim projektima, tako i u već svjetski ostvarenim solističkim karijerama. Dubrovnik ih, naravno, rado i s nestrpljenjem očekuje ponovo“, kazao je predsjednik ovog ocjenivačkog suda Matija Novaković. Nagradu je primio Aljoša Jurinić te otac Luke Šulića, Božo Šulić, zbog spriječenosti umjetnika.

DŠK

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih Igara dodijeljena je Doris Šarić Kukuljici za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića u režiji Marine Pejnović i dramatizaciji Ivana Penovića i redateljice predstave. U obrazloženju koji potpisuju Paolo Tišljarić - predsjednik, te Petra Jelača i Perica Martinović – članice Ocjenivačkog suda za dramu, među ostalim stoji kako je Doris Šarić Kukuljica u ulozi Mare sublimirala sve dosadašnje Vojnovićevske uloge, dodajući ovoj interpretaciji novo lice žene koja doživljava toliko boli da se čini da će se slomiti, no na kraju uspijeva ne samo izdržati nego se i boriti. Kroz lik Mare osupnute bolom i nepravdom koju život može donijeti, Doris Šarić Kukuljica kao da je, u sasvim novom redateljsko-dramaturškom čitanju, sažela sukus Vojnovićevog senzibiliteta, glumački iznijela srž svih onih likova koji su primorani odstupiti od života ili ga živjeti kroz druge. Ona nosi ovu predstavu istinskom proživljenošću svoje kreacije, i rječito slika puninu Marinog života, sadržajnog i u samoći. Jedna od najvećih hrvatskih kazališnih i filmskih glumica, Doris Šarić Kukuljica, već je 1991. godine osvojila nagradu Orlando za ulogu Hekube u toj Držićevoj tragediji.

MPK

Odlukom Vijeća Nagrade Orlando Grand prixza osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen je Milki Podrug Kokotović, zasigurno najvećoj dubrovačkoj dramskoj umjetnici, istodobno živućoj legendi, klasično verziranoj kako u ulogama dramskih heroina, tako i u širokom rasponu komediografskih postignuća. „Gotovo da nema posjetitelja festivala koji ne poznaje njezine kreacije na Dubrovačkim ljetnim igrama, poput Emilije, Dobre, Kraljice Ane, Jele, Livije Ancile – Klare Anite, Vovotkinje od Yorka, Gospođe Mare, Dobre, Laure, Gertrude, Dadilje, Jokaste, Claire Zachanassian, Mare Beneše. Ako je suvremeni dubrovački kazališni izričaj  poznat u cijeloj regiji, onda je to svakako zasluga Milke Podrug Kokotović. Kolika je njena važnost za Igre, svjedoči sveprisutnost ove umjetnice u svakodnevici kako u raspravama o teatru i njegovom značenju, tako i u kolektivnom sjećanju svih sudionika Dubrovačkih ljetnih igara. Odgojivši niz kazališnih umjetnika, te podučivši ih radnoj i profesionalnoj etici, Milka Podrug Kokotović uvijek je bila primjerom za brojne generacije umjetnika koji i danas stvaraju hrvatski teatar“, navedeno je u obrazloženju. Grand prix Orlando umjetnici je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a prikazan je i kratak video kao podsjetnik na neke od uloga koje je Milka Podrug Kokotović maestralno utjelovila tijekom svojih šezdeset godina na Igrama.