English

Svečano dodijeljene nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama

Datum objave: 25.08.2023.

Dobitnike nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara te za Grand prix, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. kolovoza na svečanosti dodjele nagrada u atriju palače Sponza.

Nakon što je odgledao sve predstave dramskog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara Ocjenjivački sud nagrade Orlando u sastavu: Željka Turčinović - predsjednica, te Petra Jelača i Davor Mojaš – članovi, jednoglasno je odlučio dodijeliti nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara Nataši Dangubić, za ulogu Marije Gučetić, u predstavi „Sjetne žene raguzejske“ Marijane Fumić, premijerno prikazanoj 17. kolovoza 2023. u parku Gradac, u režiji Dore Ruždjak Podolski te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.  U obrazloženju između ostalog stoji kako „Nakon niza odigranih uloga na Dubrovačkim ljetnim igrama, Marija Gučetić u interpretaciji Nataše Dangubić pokazala je zrelost i suverenost vladanja scenom te postupnu gradnju lica kroz koju su nastajali zapleteni slojevi ličnosti, ljubavi, tišine, tuge i boli, njezine Marije Gučetić. Sigurna u izvedbi, kreativna u interpretaciji, Nataša Dangubić svojom nadahnutom, distingviranom i vehementom kreacijom postaje predvodnicom ženskog ansambla predstave „Sjetne žene raguzejske“ te prima inter pares izvedbe. Osim uloge u „Sjetnim ženama raguzejskim“, Nataša Dangubić zaslužila je nagradu Orlando i zbog ovogodišnjeg doprinosa cjelokupnom dramskom repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara. Ulogom dubrovačke gospođe koja predstavlja građane Dubrovnika na ceremoniji svečanog otvorenja, dominirala je čitavom izvedbom, pokazala svoj talent i glumstvenost, te kreativnost kao koautorica scenarija, uz redatelja Sašu Božića. Tom je ulogom i izvedbom Nataša Dangubić pokazala svoj specifični glumački nerv temeljen na pučkome izričaju; kao dijete Grada otvorila je srca sugrađana, puka koje je predstavljala, te dokazala da je glumica višestrukih mogućnosti, scenskih izazova i zagovora...“

Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara dobio je bas-bariton Marko Mimica za nastup 28. srpnja u atriju Kneževa dvora s pijanistom Marcosom Madrigalom, „zbog svoje zrelosti, duboke promišljenosti u odabiru i prezentaciji glazbene večeri, izuzetne dikcije, pjevača koji ide od strukture glazbene rečenice, muzicirajući i lijepo i ozbiljno, a pritom izvodeći sve skladbe napamet“, napisano je u obrazloženju žirija u čijem su sastavu bili Diana Hilje – predsjednica, te Alberto Frka i Matija Novaković – članovi.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, a na prijedlog Dubrovačkih ljetnih igara, Grand Prix Orlando za naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih sezona dodjelio se Dubravki Tomšič Srebotnjak, glazbenici svjetskoga glasa i neponovljivoga sjaja. „Dubravka Tomšič Srebotnjak uvijek se rado vraća Dubrovniku u kojemu je i rođena, održavajući kulturne spone između Slovenije i Hrvatske, obogativši hrvatski glazbeni prostor nizom iznimnih interpretacija djela za klavir od baroka do 21. stoljeća, uključujući u svoj repertoar više od 50 klavirskih koncerata… Ova jedinstvena umjetnica svojim istančanim muziciranjem obogatila je Dubrovačke ljetne igre s čak 28 festivalskih nastupa, započevši svoje koncertiranje u Gradu 1959. godine, te zaduživši Igre svojim maestralnim umijećem, vrhunskom tehnikom i umjetničkim nadahnućem tijekom 6 desetljeća trajanja festivala“, napisala je u obrazloženju intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Emisija Orlando večeras, 25. kolovoza u 21 sat na Trećem programu Hrvatske televizije donosi razgovore s laureatima i atmosferu s dodjele nagrada.