English

Tužno zbogom velikom gosparu i umjetniku

Datum objave: 24.12.2018.

Tonko Lonza prvu je ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario 1953. godine. Te je godine igrao Oresta u "Ifigeniji na Tauridi" u režiji Branka Gavelle, Rosencrantza u "Hamletu" u Fotezovoj režiji te Marka pl.Tudizića u Vojnovićevoj "Na taraci", također u Gavellinoj režiji. Od te prve 1953. godine pa do 2010. kada se kao gospar Lukša pojavio posljednji put na festivalskim pozornicama, Tonko Lonza je na Dubrovačkim ljetnim igrama odigrao gotovo trideset različitih uloga od kojih su mnoge amblematske. 

Tonko Lonza, Aretej, 1972. 

U monografiji posvećenoj ovom velikom umjetniku koju su izdale Dubrovačke ljetne igre 2010. godine, Mira Muhoberac je zapisala: "Da nije Tonka Lonze, ne bi na suvremenoj nam pozornici ni u "škatuli od kamena" pod otvorenim nebom živjeli danas ni Marin Držić ni Ivo Vojnović". I uistinu, njegov gospar Lukša, njegov Orsat, Negromant, Pomet kroz sva ova brojna desetljeća festivalskog stvaralaštva ostaju visok standard. Hrvatsku kulturu je zadužio i vrhunskim glumačkim ostvarenjima Krležinih likova,kako na kazališnim daskama tako i na filmu - Areteja, Križovca, Leonea. Odlazak takvog velikana, kakav je nedvojbeno bio Tonko Lonza, označava i kraj jedne ere hrvatske kulture. 

Tonko Lonza (Orsat) 1965. 

Tonko Lonza (Gospar Lukša), 2009. 

Prisjećamo se govora Tonka Lonze povodom primitka Nagrade Hrvatskog glumišta za životno djelo: "Ovdje, u polumraku pozornice, gotovo na rubu jave, događala mi se, uobičajena za san: cjelovitost drugačijeg života! (...) Sve što sam vam ikada poklonio bilo je istrgnuto iz moje najljepše nutrine. I sad sam na kraju. (...) U trokuti časti, rada i kritičnosti vjerujem da sam uredno proživio svoj umjetnički vijek. Vama svima koji ste ovog časa prisutni ovdje i tamo, koji ste prihvaćali ili odbacivali moje utvare, u cijelom dugom životu na rubu sna, vama svima koji ste zaslužni za ovaj trenutak, vama koji se zajedno sa mnom radujete... iskrena i duboka hvala!" 

Dragi gosparu, velika i neizmjerna hvala Vama! 

Dubrovačke ljetne igre izražavaju iskrenu i duboku sućut Tonkovoj supruzi Nevi Rošić i obitelji.