English

U Kabogi održane dvije večeri programa Kinookusa

Datum objave: 17.07.2020.

Besplatnom projekcijom dokumentarnog filma „Izbačeni”, održanom sinoć, 16. srpnja, završen je dvodnevni program u ljetnikovcu Bunić-Kaboga ostvaren u suradnji Udruge Kinookus, Zaklade Caboga-Stiftung i Dubrovačkih ljetnih igara

Prije početka projekcije publici se kratko obratio povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen, istaknuvši kako su svi članovi iznimno sretni da je Udruga Kinookus, iako sedmerostruko mlađa od Dubrovačkih ljetnih igara, dobila priliku za ovu suradnju. Objasnio je kako su posebno zadovoljni što je ovaj film dobio i svoju dubrovačku premijeru, jer film koji je dobio toliko nagrada i osvojio gotovo sve festivale na kojima je prikazan, ujedno govori o tematici koja je Dubrovčanima bliska.

Izbačeni (Push) je djelo švedskog redatelja Fredrik Gertenna iz 2019. godine, a prateći Leileni Farhu, posebnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda, istražuje problem stanovanja diljem svijeta i odgovara na pitanje zašto si više ne možemo priuštiti život u svojim gradovima.

Večer prije, 15. srpnja, održano je zanimljivo izlaganje Ivana Viđena Hrana kao slasni ''privolitelj'' koje je privuklo značajan broj publike, a donijelo je nove uvide o ulozi hrane u slavnoj dubrovačkoj diplomaciji, dok je samo predavanje dio velikog i važnog projekta Udruge Kinookus čiji je cilj adekvatna valorizacija nematerijalne gastronomsko-kulturne baštine Dubrovnika i okolice.