English

U sklopu projekta #synergy u Ljubljani održana radionica „Financiranje klasične glazbe“

Datum objave: 11.10.2021.

Radionica pod nazivom „Financiranje klasične glazbe: različite mogućnosti financiranja i načini postizanja financijske održivosti“ održala se u Viteškoj dvorani Križanke u Ljubljani od 4. do 6. listopada 2021. godine kao prvi skup aktivnosti u sklopu EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans. Domaćin je bio Festival Ljubljana, a Dubrovačke ljetne igre sudjelovale su kao jedan od šest partnera na projektu.

Radionica je održana s ciljem rješavanja specifičnih pitanja, međusobne razmjene iskustava i dijeljenja individualnih znanja o pronalaženju različitih načina financiranja kulturnih programa. O temi raspravljali neki od najuglednijih slovenskih kulturnih menadžera: g. Darko Brlek (direktor i umjetnički voditelj Festivala Ljubljana), Andrej Drapal (savjetnik za menadžment Consensusa), Blaž Peršin (ravnatelj Muzeja i galerija grada Ljubljane) i Tibor Mihelič Syed (upravitelj Slovenskog kazališta mladih).

- Uspjeh svakog financiranja počinje s publikom. Ako nema publike, samo idete okolo i molite za novac. Pitanje je kako pokazati sponzorima i gradu ili vlastima, političarima, da imaju neke koristi a ne samo da vam daju novac. (...) Problem većine festivala jest da ovise samo o jednom izvoru financiranja. Ako igrate samo na već postojećem tržištu, teško vam je. Tržište se širi pa morate dalje tražiti. Uloga financiranja, marketinga, sponzorstva upravo je to proširenje - istaknuo je Andrej Drapal tijekom svog izlaganja.

Ovo je bila prva od šest radionica koje će se organizirati tijekom provedbe projekta #synergy. Sljedeća, pod nazivom „Programiranje klasične glazbe: suvremeni trendovi i inovativni pristupi u programiranju u skladu s potrebama tržišta klasične glazbe, održat će se u Kotoru u studenom 2021. godine. Konačni rezultat svih provedenih radionica bit će Vodič za produkciju klasične glazbe koji će sažeti i pokriti sve teme o kojima se raspravljalo.

Projekt #synergy:Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankovi dani glazbe (Crna Gora), Dubrovačke ljetne igre (Hrvatska), Beogradske ljetne igre (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque festival (Albanija) i Chopin Piano Fest Priština (Kosovo). Cilj projekta je usavršavanje i povezivanje kulturnih djelatnika, prvenstveno onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladatelja na pisanje novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera, kao i olakšavanje umrežavanja i suradnje između mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.