English

U sklopu provedbe projekta #synergy radionica „Profesionalno obrazovanje i klasična glazba“ održana u Prištini

Datum objave: 13.05.2022.

U sklopu EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans kosovski Chopin Piano Fest organizirao je u Prištini, od 9. do 10. svibnja, radionicu Profesionalno obrazovanje i klasična glazba na kojoj su kao partner projekta sudjelovale i Dubrovačke ljetne igre.

Radionica održana na temu stručnog obrazovanja i klasične glazbe za cilj je imala razmjenu međusobnih iskustava i dijeljenje individualnih znanja, učinkovitih načina i različitih pristupa te mogućnosti stjecanja znanja i iskustva kako u izvođačkom, tako i u kulturnom i kreativnom sektoru. O navedenim temama te o izazovima i problemima s kojima se svakodnevno susreću, u uvodnom dijelu raspravljali su profesorica klavira na Sveučilištu u Prištini i umjetnička direktorica Chopin Piano Festa Lejla Pula, savjetnik ministra kulture Republike Kosovo Liburn Jupolli, profesorica te voditeljica diplomskog studija za glazbeno obrazovanje na Sveučilištu u Prištini i ravnateljica Chopin Piano Festa Besa Luzha te prorektorica na Sveučilištu u Prištini Mimoza Ibrani.

Drugi dio radionice, uz raspravu o specifičnim vještinama umjetnika i kulturnih stručnjaka potrebnim za izgradnju profesionalne prakse i razvoj industrije klasične glazbe, donio je i predstavljanje umjetničkih obrazovnih struktura u partnerskim zemljama te obrazovnih programa na partnerskim festivalima: KotorArt Don Brankovi dani muzike (Kotor), Festival Ljubljana (Slovenija), Centar beogradskih festivala (Srbija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre (Hrvatska), koje su prezentirali predstavnici festivala.

Bila je to četvrta od ukupno šest dvodnevnih radionica na kojima se, kroz razmjenu znanja i iskustava te analizu organizacijske, menadžerske, produkcijske i tržišne perspektive i trendova u sektoru kulture, odnosno klasične glazbe, radilo na osnaživanju koprodukcijskih mogućnosti zemalja partnera projekta, povećanju konkurentnosti, širenju kapaciteta uz unapređivanje suradnje te umrežavanja na regionalnoj razini, ali naposljetku i na razvoju vještina samih sudionika – djelatnika u kulturi.

Vrijedi spomenuti, glavni ciljevi #synergy projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, poticanje komponiranja novih djela klasične glazbe inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu. Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre.