English

U Sponzi predstavljena knjiga dr. sc. Darka Lukića

Datum objave: 20.07.2017.

U sklopu popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji s Art radionicom Lazareti, predstavljena je knjiga dr.sc. Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište s podnaslovom Čije je kazalište? Uz autora, knjigu su sinoć, 19. srpnja u atriju palače Sponza predstavili stručnjakinja za kulturne politike Ana Žuvela te redatelj Saša Božić.

Darko Lukić redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, predaje i na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a gostovao je i surađivao na brojnim sveučilištima u inozemstvu. Objavio je teorijske knjige u području teatrologije, kao i brojne znanstvene tekstove, a objavljuje i prozu te dramske tekstove. Ovaj njegov zadnji naslov, rezultat je petogodišnjeg istraživačkog rada, a daje sustavan i pregledan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim kazalištem. Kroz pojedinačne prikaze različitih vrsta i podvrsta primijenjenoga kazališta, knjiga pregledno i cjelovito komentira općenite probleme kazališta drugačijih, različite isključene zajednice, kao i pitanja inkluzivnosti kazališta, društvenih konstrukcija norme, izvedbeno preispitivanje socijalno konstruiranih entiteta i kulturnu reprezentaciju različitih u odnosu na većinu.

Autor je kazao kako mu je cilj bio ukazati na „nevidljive publike“ i „nevidljive izvođačice/izvođače“ o kojima najčešće ne razmišljaju ni kazališta, ni mediji, ni teoretičari, ni akademska zajednica, ponajprije zato što su „nevidljivi“. Postavljajući pitanje Čije je kazalište? autor želi potaknuti na razmišljanje o tome koliko ekskluzivno ili inkluzivno razmišljamo o javno financiranom, javnom kazalištu, koliko u ta razmišljanja, koga i zašto uključujemo, a koliko, koga i zašto, pak, nehotice ili namjerno, svjesno ili nesvjesno, ipak isključujemo.