English

Uspješno izvedeno 79 programa na 17 lokacija

Datum objave: 25.08.2014.

– Zahvaljem se Ministarstvu kulture, Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, generalnom sponzoru Vipnetu te brojnim drugim sponzorima i donatorima: Siemensu, Peugeotu, Croatia osiguranju, Gulliver Travelu, Croatia Airlinesu, Viva vodi, HEP-u, OTP banci, Zračnoj luci Dubrovnik, Atlantskoj plovidbi, Jadranskim luksuznim hotelima, Dubrovačkim muzejima, Državnom arhivu, Kinematografima i drugim partnerima, svim predstavnicima medija, umjetnicima i svim građanima grada Dubrovnika na potpori i izvrsnoj suradnji. Upravo zahvaljujući suradnji sa svim partnerima, sponzorima i donatorima, ali i umjetnicima koji su svjesni teških vremena za kulturu, uspjeli smo premostiti određene financijske izazove – istaknula je na početku ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović.

 

– Iza nas je još jedno uspješno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara koje Vipnet u ulozi generalnog sponzora podržava već četrnaest godina. Ponosni smo što je ova prestižna kulturna manifestacija ponovno oduševila brojne ljubitelje umjetnosti sa svih strana svijeta. Vjerujem da smo našim posebnim Vip programom te inovativnim mobilnim aplikacijama, poput Vip scripta ili Vip DSF guidea, dodatno obogatili doživljaj Igara gledateljima i posjetiteljima Dubrovnika. Spoj tradicije Grada i novih tehnologija još jednom se pokazao uspješnom kombinacijom – rekla je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Premijerni dramski program 65. izdanja Dubrovačkih ljetnih igara otvorili su Shakespeareovi Romeo i Giulietta u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, u renesansnom ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu, nakon gotovo trideset godina koliko je prošlo od zadnjeg puta kada su Igre koristile ovu lokaciju. Dundo Maroje Marina Držića u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je izveden na Držićevoj poljani. Oba premijerna dramska naslova bila su rasprodana danima prije prvih izvedbi, a pogledalo ih je ukupno preko 6.500 posjetitelja. Legendarni Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na otoku Lokrumu i ove je godine izazvao veliki interes publike. Splitsko ljeto je gostovalo sa svojim hvaljenim prošlogodišnjim uratkom Timonom Atenjaninom W. Shakespeara u režiji Georgija Para, a Studentski teatar Lero s najnovijim uratkom Pomrčina nastalom prema zapisima Ruđera i Anice Bošković. Akademija dramske umjetnosti gostovala je s hvaljenim i nagrađenim produkcijama Nalješkovićeve Komedije V. te Molierovog Tartuffa.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, u režiji Ante Vlahinića, izvedeni su ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovica, a uspješan prošlogodišnji projekt, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, Pisci na Igrama ove je godine predstavio talijanskog pisca Alessandra Baricca, koji je priredio svoju književnu večer, što je bilo ujedno i premijerno predstavljanje ovog slavnog pisca u Hrvatskoj. Izvedeni su i ulomci iz njegova romana Ocean more u preradbi Mani Gotovac te izvedbi HNK Varaždin uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, u kupalištu Šulić. Publici su se predstavili i Arsen Dedić s programom pod nazivom Pisac opće prakse u atriju Kneževa dvora, Ivan Vidić s novelom Naplatna stanica u inscenaciji Paola Tišljarića te Ivo Brešan s pripovjetkom Bez odraza koju je za scenu pripremio Vinko Brešan u atriju palače Sponza.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, s velikim uspjehom praizveden je neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića na Boškovićevoj poljani.

U sklopu glazbenog programa održan je 21 raznoliki koncert, a  ponudili su zanimljive kreacije, ne samo na području klasične glazbe već i crossovera i jazza, a atrij Kneževa dvora ispunila je ovo ljeto pretežno barokna glazba i njene suvremene refleksije. Talijanski barok predstavio je ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise sa serenadom Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore Alessandra Scarlattija, dok je njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstavio jedan od najslavnijih svjetskih orkestara – Bachov orkestar leipziškog Gewandhausa. Izvodeći francusku sakralnu glazbu iz doba Luja XIV., Kralja Sunca, koja je rijetko izvođena na ovim prostorima, francuski barok predstavio je Le Concert Spirituel, glasoviti vokalno - instrumentalni sastav pod vodstvom uglednog Hervéa Niqueta. Publika je uživala i u vrhunskim glazbenim večerima koje su priredili  Hrvatski barokni ansambl, talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova, soloflautist Bečke filharmonije Dieter Flury, Kvartet Tartini, Zagrebački solisti u ljetnikovcu Skočibuha,pijanist Bojan Gorišek, Kvarteta tuba XL s trubačem Ericom Aubierom, Vojvođanski simfonijski orkestar pod ravnanjem Berislava Skenderovića, Dubrovački simfonijski orkestar s dva nastupa s gostima dirigentima Gergelyjem Kesselyákom i Nicolom Giulianijem te solistima: violončelisticom Kajanom Pačko, fagotistom Matijom Novakovićem i pijanisticom Dianom Brekalo te Dubrovački gitarski trio s mezzosporanisticom Renatom Pokupić koji su praizveli skladbe Anđelka Klobučara i Zorana Juranića, pisane posebno za ovu prigodu. Nastupio je trio Davida Gazarova i izveo improvizacije na Bachove i Chopinove teme, a publiku je oduševila i američka jazz pjevačica Nnenna Freelon, vlasnica šest nominacija za nagradu Grammy. Publika je uživala i u nastupima hrvatskih sastava Sudar Percussiona i Jazziane Croatice Borne Šercara.

Glazbeni program zaključit će Opera gala koncert u izvođenju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, s vodećim svjetskim baritonom Željkom Lučićem i sopranisticom Lanom Kos, u sklopu Vip programa i u suradnji s Gradom Zagrebom. Tim povodom su na današnjoj konferenciji za medije sudjelovali i dogradonačelnica Grada Zagreba Vesna Kusin, koja je svih pozdravila u ime gradonačelnika Milana Bandića i naglasila kako se nada da će se lijepa tradicija suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom filharmonijom nastaviti i u budućnosti, te ravnatelj Filharmonije Mirko Boch, maestro Ivo Lipanović i Željko Lučić, kojemu je ovo prvi nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama. Koncert će početi večeras, 25. kolovoza s početkom u 22:00 sata ispred crkve sv. Vlaha, a nakon njega uslijedit će svečana dodjela Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu te sama ceremonija zatvaranja 65. Igara na istoj lokaciji.  

 

U sklopu popratnog programa predstavljena je monografija Neve Rošić u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, znanstvena monografija Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku i knjiga O starome dubrovačkom govoru nazbilj – jezična analiza dubrovačkih frančezarija autorice Ivane Lovrić, otvorena velika retrospektivna izložba povodom 65. obljetnice Igara Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz podršku Državnog arhiva u Dubrovniku te izložba akademskog slikara Iva Grbića Portreti s Igara. U sklopufilmskog programa u ljetnom kinu Jadran prikazano je više naslova uključujući i domaće filmove pobjednike na Pulskom filmskom festivalu, dok je suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom publici donijela više dokumentarno-igranih filmova koji su besplatno prikazivani u ljetnom kinu Slavica. Tradicionalno, program su obogatili nastupi folklornih ansambala  Linđo i Lado na taraci tvrđave Revelin.

 

Igre su zabilježile porast prodaje ulaznica putem interneta za 23% u odnosu na prošlu godinu, a putem agencijske prodaje za 6%. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji „Google Analytics“ zabilježeno je 30.000 jedinstvenih posjetitelja iz 103 zemlje. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 2000 medijskih objava, dok se u press uredu akreditiralo 193 predstavnika domaćih i stranih medija.