English

Uz suze i pohvale premijerno izveden Vidi kako Lokrum pere zube

Datum objave: 13.07.2023.

Dramski program 74. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 12. srpnja započeo je na otoku Lokrumu premijernom izvedbom predstave Vidi kako Lokrum pere zube, nastaloj prema istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića. Ova koprodukcija Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića ostvarena je uz pokroviteljstvo Hrvatske Elektroprivrede.

Predstava Vidi kako Lokrum pere zube isprepliće priče četiriju žene, četiriju generacija čija je sudbina neraskidivo vezana za Dubrovnik i dubrovački kamen. Smještena na prekrasnom otoku Lokrumu, talentirana glumačka postava odvela je publiku na emocijama ispunjeno, introspektivno putovanje koje otvara teme obitelji i odrastanja, sjećanja i nostalgije, gubitaka i ljubavi. Pri tome poseban ugođaj stvorila je glazba pa su okupljeni na kraju premijere zapjevali poznate stihove talijanske balade „Volare/Nel blu dipinto di blu“ zajedno s glumcima, nagradivši glumce obilnim pljeskom i poklicima „bravo!“.

„Za nas iz kazališta jako je važno sudjelovati na našem najstarijem i najvažnijem festivalu, a ova koprodukcija je kruna mog rada u Kazalištu Marina Držića u zadnjih šest godina. Pojačanja našeg ansambla, prekrasna Sandra Lončarić, nacionalna prvakinja, Anja Đurinović, glumica iz Gavelle i naša Pericu Martinović koju svi jako dobro znaju, učinile su da kazalište diše nekom novom energijom, u sinergiji s festivalom. Mislim da je to i zalog za budućnost te da se ovakve suradnje trebaju događati iz godine u godinu i da kao npr. i Tužna Jele, ova predstava nosi baš to nešto zanimljivo i melankolično što je u Dubrovniku vrlo posebno.“ – istaknuo je nakon premijere ravnatelj Kazališta Marina Držića i redatelj predstave Paolo Tišljarić.

Snažne izvedbe ostvarila je talentirana glumačka ekipa predvođena Marijom Šegvić u ulozi Antice, Sandra Lončarić glumi njezinu majku Lunette, Mirej Stanić Antičina je none Anne, a Anja Đurinović kći Nuša, dok su Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić te Bojan Beribaka članovi kora.

Autorski tim nije štedio truda u stvaranju vizualno impresivnog iskustva za publiku. Uz redatelja Paola Tišljarića, tu su dramaturginja Marijana Fumić, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Mikulić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, autor glazbe i oblikovatelj zvuka Žarko Dragojević, oblikovatelj video projekcija Miran Brautović, asistentica scenografkinje Nikolina Kuzmić, asistentica kostimografije Petra Andrić, suradnik za glazbu i obrade gitarskih songova Bojan Beribaka i inspicijentica Anita Bubalo.

Predstva je na programu još večeras 13. srpnja i sutra, 14. srpnja u 21:30. Brod za Lokrum isplovljava u 20:45 iz Porta, a povratak u Grad organiziran je odmah po završetku izvedbe. Ulaznice su dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.