English

Veće od traume u Ljetnom kinu Jadran

Datum objave: 26.07.2023.

Tradicionalnu projekciju filma dobitnika Zlatne arene, s ove godine jubilarnog 70. Pulskog filmskog festivala, Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Kinematografima Dubrovnik donose u Ljetno kino Jadran pa će tako festivalska publika večeras, 26. srpnja u 21:30 moći pogledati Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Broj mjesta je ograničen, a ulaz slobodan te se otvara od 21 sat.

"Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski su od teške, bolne i bitne teme majstorskim režijskim, scenarističkim i snimateljskim postupcima napravile nezaboravno potresan i duboko upečatljiv film. Ovaj film o psihološkoj rehabilitaciji i vraćanju dostojanstva žrtvama ratnih silovanja povede gledatelja na put na kojem prolazi čitav spektar osjećaja, sućuti, bijesa, očaja i bespomoćnosti. Uvodi nas u iskustvo najekstremnije ljudske okrutnosti, ali obnavlja i vjeru u ljudski kontakt, u moć, ljekovitost i spasonosnost solidarnosti, strpljenja i nježnosti koju su ljudi sposobni jedni drugima pružiti" – navodi se u obrazloženju žirija PFF-a.

Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Dokumentarni film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje će Katica, Ana i Marija morati zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja.

Režiju i scenarij dokumentarnog filma produkcijske kuće Metar60 potpisuju Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski, snimatelj je Dario Hacek, montaža je pripala Marti Broz, dok su za oblikovanje zvuka bili zaduženi Tihomir Vrbanec i Dario Domitrović. Film je nastao u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Zagreba, a traje 90 minuta.

Na nedavno održanim Danima hrvatskog filma osvojio je četiri nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija u kategoriji dokumentarnog filma, nagradu publike, nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila i Nagradu za etiku i ljudska prava (dijeljeno s igranim filmom 'Marko' Marka Šantića). Na jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu osvojio je Veliku Zlatnu arenu, a od publike je dobio ocjenu 4,82.