English

Velikim pljeskom nagrađene tri baletne večeri na 66. Igrama

Datum objave: 15.07.2015.

Baletni diptih Edwarda Cluga, „Rekvijem za 2 stolice“ i „Stabat Mater“,  izveden je sinoć, 14. srpnja na Boškovićevoj poljani. Nakon dvije večeri izvedbi „Opasnih veza“ time je zaključen baletni program ovogodišnjih Igara.

 Rekvijem

Plesni solo „Rekvijem za dvije stolice“ Edward Clug napravio je za uglednog slovenskog plesača Christiana Guerematchija po narudžbi nizozemske plesne skupine Station Zuid,  a upotrijebio je isključivo autentično Mozartovo djelo do osmog takta „Lacrimose“. Neuobičajeno uprizorenje „Rekvijema“ smješteno je u boksački ring, a svojom je ezoteričnošću i pročišćenom ekspresivnošću značajno suvremeno djelo, koje prožimaju brojne životne suprotnosti i moglo bi se nazvati plesnom monodramom za plesača. Nakon „Rekvijema“, baletni ansambl Slovenskog narodnog gledališča Maribor izveo je „Stabat mater“ prema Pergolesijevom djelu koje prikazuje patnje Majke Božje u trenucima dok na križ razapinju njezinog sina Isusa. Clug je napravio koreografski prijevod vlastitog doživljaja ove sakralne glazbe, fasciniran čistoćom, jednostavnošću i momentima neočekivanih radosnih usklika, koji nisu odraz patnje već „posljedica“ nade.

 Stabat Mater

Plesač i koreograf, Edward Clug ujedno je i umjetnički direktor Baleta SNG Maribor, a u proteklom desetljeću pozornost inozemne publike privlači osebujnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu osigurava istaknuto mjesto na međunarodnoj baletnoj sceni, što su ponovno dokazale ovogodišnje izvedbe na Igrama. Baletni ansambl sve je tri večeri nagrađen velikim pljeskom i uzvicima Bravo! s prepunih tribina, pokazujući kako kvalitetu izvedbi tako i ljubav koju festivalska publika gaji prema ovoj umjetničkoj formi.