English

Wagnera, Čajkovskog i Dvořáka na Boškovićevoj izvodi Vojvođanski simfonijski orkestar

Datum objave: 27.07.2014.

U sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara, Vojvođanski simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Berislava Skenderovića i s violinistom Marcom Grazianijem nastupit će u ponedjeljak, 28. srpnja u 21:30 sati na poljani Ruđera Boškovića.

Vojvođanski simfonijski orkestar osnovan je 2001. godine kao reprezentativni sastav pokrajine Vojvodine. U proteklom desetljeću uspješno je izveo preko sedamdeset premijernih programa uz sudjelovanje međunarodno priznatih domaćih i stranih dirigenata i solista, a na svoje nastupe privlači brojnu publiku koja je navikla na njihovu kvalitetu simfonijskog zvuka, izvođačku disciplinu, sigurnost i ujednačenosti sviranja. Berislav Skenderović utemeljitelj je, kao i direktor te umjetnički voditelj Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a u svojoj bogatoj karijeri u ulozi gosta-dirigenta nastupao je s vodećim orkestrima u Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Rusiji, Italiji, Portugalu, Meksiku, Kanadi, Čileu, Argentini, Brazilu, Koreji, SAD-u, uključujući i upješan nastup u njujorškom Carnegie Hallu. Rođeni Riječanin Marco Graziani vlasnik je dvije državne nagrade Stjepan Šulek za najbolju violinističku izvedbu, a od 2012. djeluje kao koncert-majstor orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Na programu su Uvertira opere Tannhäuser Richarda Wagnera, Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I. Čajkovskog i Dvořákova Simfonija br. 7 u d-molu koja se smatra njegovom najvećom simfonijom.