English

Zagrebački kvartet sa solistima Žarkom Perišićem i Milanom Miloševićem u Dvoru

Datum objave: 22.07.2022.

Zagrebački kvartet nastupit će s nagrađivanim fagotistom Žarkom Perišićem i klarinetistom Milanom Miloševićem u ponedjeljak, 25. srpnja u atriju Kneževa dvora u 21:30 sati, a na programu će se naći izabrane skladbe Dowlanda, Brahmsa, Mozarta, Dvořáka i Samandarija. 

Večernji program imena Priče o ljubavi, nadanju i patnji donosi izabrana djela u rasponu od 16. do 21. stoljeća tijekom kojeg će publika imati priliku čuti jedno od najizvođenijih djela Johna Dowlanda, ciklus sedam polaganih pavana Lachrimae Tristes ili Sedam suza. Uslijedit će Kvintet za klarinet u h-molu u četiri stavka Johannesa Brahmsa nastao 1891. godine. Na programu je i novo djelo za fagot, basetni klarinet i gudački kvartet to the Tales Unsaid skladatelja Farshida Samandarija, Kvartet za fagot u F-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta koji je originalno napisao za oboistu Friedricha Ramma te stavci Moderato i Tempo di Valse iz Serenade za gudače Antonina Dvořáka kojom je skladatelj postao dobro poznat širok koncertnoj publici.

– Iznimno se radujemo muziciranju u Kneževu dvoru na Dubrovačkim ljetnim igrama. Naš komorni ansambl Zagrebački kvartet čine fenomenalni glazbenici koji su u stanju uklopiti se s najvećim izazovima u literaturi te s gostujućim glazbenicima, kao što smo kanadski umjetnik na klarinetu i profesor Milan Milošević, jedan od idejnih tvoraca programa kojega ćemo izvesti, i ja na fagotu. Program Priče o ljubavi, nadanju i patnji pod pokroviteljstvom je kanadskog veleposlanstva u Hrvatskoj te Kanadskog vijeća za kulturu preko kojega je uvršten i kanadski skladatelj Fashid Samandari, a za ovu priliku napisao je prigodnu skladbu koju ćemo praizvesti – kazao je fagotist Žarko Perišić.

Zagrebački kvartet prvi je trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni. Koncept njihovih programa čini široki repertoarni raspon od klasike i tzv. željeznog kvartetskog repertoara do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nagrade Milka Trnina, Vladimir Nazor i Vatroslav Lisinski, niz diskografskih nagrada Porin, Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski, Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi i druge. U atriju Kneževa dvora pridružit će im se solisti, nagrađivani Žarko Perišić, prvi fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a i iskusni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupio je kao solist s brojnim orkestrima i ansamblima te sudjelovao na mnogim festivalima. Pozornicu će dijeliti i s klarinetistom Milanom Miloševićem, predstavnikom i sponzoriranim umjetnikom kanadskog Legere Reedsa, američkog Silverstein Worksa i mađarskog Stowasser J. Tarogata te predavačem klarineta na Kanadskom Kraljevskom Muzičkom Koledžu, kao i solo klarinetistom Interkulturalnog orkestra (VICO) u Vancouveru. Kao istaknuti solist i izvođač ansambla nastupio je na festivalu suvremene glazbe Groundswell te Festivalu nove muzike sa simfonijskim orkestrom Winnipega. Nastupao je s društvom Vancouver New Music, The Redshift Music Societyem i koncertnim serijalom Virtuozi na Sveučilištu u Winnipegu te kao vanjski suradnik s Vancouverskim simfonijskim orkestrom. Angažirani je umjetnik Summit Recordsa iz Arizone (SAD) i Chroma Disca iz Vancouvera, Kanada.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.