English

Zagrebački solisti izvode svih osam Sorkočevićevih simfonija

Datum objave: 12.07.2014.

Nakon više od trideset godina, Dubrovačke ljetne igre ponovno koriste renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu kao pozornicu i to već u ponedjeljak, 14. srpnja kad će tamo nastupiti Zagrebački solisti s početkom u 21 i 30 sati.

Uvijek rado viđeni gosti na Igrama, Zagrebački solisti će u Skočibuhi izvesti svih osam simfonija Luke Sorkočevića i to u izvornom obliku, uz dodatak Scarlattijeva Concerta grossa br. 6 u D-duru i Mendelssohnove Simfonije br. 10 u h-molu. Koncert je ostvaren u povodu 280. obljetnice rođenja Luke Sorkočevića, prvoga hrvatskog skladatelja simfonija, a u suradnji s Dubrovačkim muzejima koji će u Kneževom dvoru 29. srpnja otvoriti prigodnu izložbu Luka i Antun Sorkočević - diplomati i skladatelji.

Zagrebački solisti su jedan od najuglednijih hrvatskih ansambala sa značajnom međunarodnom reputacijom pa su tako koncerte održali u najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, Royal Festival Hall u Londonu, dvorana Čajkovski u Moskvi, Carnegie Hall u New Yorku, Opera u Sydneyju, Teatro Real u Madridu, Teatro Colón u Buenos Airesu i druge. Osim vrhunskom kvalitetom, odlikuju se virtuoznošću i disciplinom muziciranja, izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorni zvuk. 

U ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu također će se premijerno izvesti „Romeo i Giulietta“ Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla 25., 26., 27. i 28. srpnja.