English

Zlatna jabuka za 2015. godinu dodijeljena Dubrovniku i Dubrovačkim ljetnim igrama

Datum objave: 09.07.2015.

Zlatna jabuka za 2015. godinu dodijeljena je gradu Dubrovniku i Dubrovačkim ljetnim igrama za zasluge u promoviranju sveukupne povijesne baštine i kulture visokih svjetskih standarda. Radi se o prestižnoj nagradi Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu, a naziva se i „turističkim Oscarom“ kojim se odaje posebno priznanje kulturnim događajima duge tradicije u funkciji razvoja turizma.

Od svog utemeljenja 1970., Zlatna je jabuka po prvi put dodijeljena dva puta istome gradu - Dubrovnik je ovu nagradu osvojio još 1996. kao znak solidarnosti s Gradom koji je u ratu doživio strašna razaranja i kulturocid. Naglasak ovogodišnje dodjele je na Ljetnim igrama kao mjestu vrhunske glazbeno-scenske manifestacije koje kombinacijom tradicije i suvremenosti predstavlja mjesto susreta novih ideja i projekata kako bi promoviralo Dubrovnik kao sjecište hrvatskog i svjetskog duha kulture.

Nagradu je gradonačelniku Andru Vlahušiću i intendantu Dubrovačkih ljetnih igara Mladenu Tarbuku uručio predsjednik Udruženja Tijani Haddad na prigodnoj ceremoniji.