English

70. PULA FILM FESTIVAL | Film dobitnik Zlatne arene: Veće od traume

Datum objave: 16.03.2023.
  • Više
  • Izvedbe

PULA FILM FESTIVAL

u suradnji s Kinematografima Dubrovnik

Film dobitnik Zlatne arene: Veće od traume

 

Tradicionalnu projekciju filma dobitnika Zlatne arene, s ove godine jubilarnog 70. Pulskog filmskog festivala, u ljetno kino Jadran donose Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Kinematografima Dubrovnik. 

--

Obrazloženje žirija PFF-a:

"Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski su od teške, bolne i bitne teme majstorskim režijskim, scenarističkim i snimateljskim postupcima napravile nezaboravno potresan i duboko upečatljiv film. Ovaj film o psihološkoj rehabilitaciji i vraćanju dostojanstva žrtvama ratnih silovanja povede gledatelja na put na kojem prolazi čitav spektar osjećaja, sućuti, bijesa, očaja i bespomoćnosti. Uvodi nas u iskustvo najekstremnije ljudske okrutnosti, ali obnavlja i vjeru u ljudski kontakt, u moć, ljekovitost i spasonosnost solidarnosti, strpljenja i nježnosti koju su ljudi sposobni jedni drugima pružiti."

-

Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Dokumentarni film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje će Katica, Ana i Marija morati zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja. 

Film je na nedavno održanim Danima hrvatskog filma osvojio četiri nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija u kategoriji dokumentarnog filma, nagradu publike, nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila i Nagradu za etiku i ljudska prava (dijeljeno s igranim filmom 'Marko' Marka Šantića). Na jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu osvojio je Veliku Zlatnu arenu, a od publike je dobio ocjenu 4,82.

Režija: Vedrana Pribačić

Suredateljica: Mirta Puhlovski

Scenarij: Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski

Kamera: Dario Hacek

Montaža: Marta Broz

Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec, Dario Domitrović

Glavne ženske uloge: Ana, Katica, Marija

Producentica: Mirta Puhlovski

Produkcija: Metar60

Koprodukcija: Croatian Radiotelevision (HRT)

Potpora: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Zagreb

Trajanje: 90 min.

--