English

Aljoša Jurinić, glasovir | Spomenik Beethovenu

Datum objave: 09.06.2020.
  • Više
  • Izvedbe
  • Novosti
  • Fotogalerije
  • Umjetnici

Aljoša Jurinić, glasovir 

 

Spomenik Beethovenu

Ludwig van Beethoven: Andante favori u F-duru, WoO 57

Robert SchumannFantazija u C-duru, op. 17 

I. Durchaus phantastisch und leidenschaftlich vorzutragen – Im Legendenton – Erstes Tempo – Adagio – Im Tempo

II. Mässig: Durchaus energisch – Etwas bewegter – Viel bewegter

III. Langsam getragen: Durchweg leise zu halten – Etwas bewegter – Nach und nach bewegter und schneller – Adagio

***

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Ozbiljne varijacije u d-molu, op. 54

Ludwig van Beethoven: Sonata za klavir br. 21 u C-duru, op. 53, "Waldstein"

Allegro con brio

Introduzione: Adagio molto

Rondo. Allegretto moderato – Prestissimo

 

Uz Beethovenu Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori koji je prvotno zamišljen kao stavak Waldstein sonate, Aljoša Jurinić izvest će i djela Schumanna i Mendelssohna skladana u svrhu podizanja spomenika Beethovenu u njegovu rodnom gradu Bonnu. 

 

Aljoša Jurinić  je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine u Bruxellesu i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju međunarodnih pijanističkih natjecanja u Italiji: Encore! Shura Cherkassky u Milanu (2012.), Luciano Luciani u Cosenzi te natjecanja u Massarosi (oba 2014.).

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013) i Tribine Darko Lukić (2015). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2015. i Nagrade Milka Trnina za 2017. godinu.

Na prošlogodišnjim, jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama Aljoša Jurinić nastupio je s violončelistom Lukom Šulićem te su za svoj nastup osvojili nagradu »Orlando« za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa.

 

Tekst Dine Puhovski o programu možete pronaći ovdje.

---

Pokrovitelji: