English

C. Goldoni: Kafetarija

Datum objave: 01.02.2016.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije
  • Video
  • Umjetnici

PREMIJERA

Kafetarija

Komedija s pjevanjem i plesanjem

prema djelu La Bottega del caffè, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija

U prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor (1972.) Kafetarija je premijerno na Igrama postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru se zadržala punih deset godina. Radnja komedije odvija se u kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama.

Drži se remek-djelom pučkoga teatra Igara, predstavom koju je publika obožavala te koje se i danas živo sjeća. Prvi put nakon te legendarne produkcije, Kafetariju Dubrovačke ljetne igre u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla postavljaju ispred Sponze u režiji Vinka Brešana, koji predstavu s dramaturginjom Mirom Muhoberac i Festivalskim dramskim ansamblom smješta u sedamdesete godine godine 20. stoljeća i razigrava je s puno glazbe i plesa s Matom Matišićem, koji potpisuje obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova, i koreografkinjom Ana-Marijom Bogdanović.

 

Redatelj Vinko Brešan

Autorica dramaturške adaptacije (prema predlošku Frana Čale) i dramaturginja Mira Muhoberac

Scenograf Marin Gozze

Kostimografkinja Doris Kristić

Obrada glazbe i autor tekstova songova Mate Matišić

Koreografkinja Ana-Maria Bogdanović

Jezični savjetnik Maro Martinović

Korepetitorica Maja Marušić  

Oblikovanje svjetla Rade Stamenković      

Asistentica redatelja Julia Martinović

Asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce

Inspicijenti Jadranko Račić, Virginia Bolfek

 

Festivalski dramski ansambl

FRANO, kafetijer Nikša Butijer

LUKŠA, dubrovački gospar Pjer Meničanin

DŽIVO, trgovac Nikša Kušelj

KARLO, navodni konte Maro Martinović

LUKRECIJA, putnica, Karlova žena Linda Begonja

BLAGE, Dživova žena Marija Škaričić

SLAĐANA, balarina Anđela Ramljak

LUJO, vlasnik kartašnice Branimir Vidić Flika

TONI, konobar u Frana Nikola Baće

INSPEKTOR Edi Jertec

MALI U BRIJAČNICI Luka Čerjan

MALI U KAFETARIJI  Petar Puljić

MALI U KARTAŠNICI Maro Drobnić

DUMNA Nika Burđelez 

GLAZBENI BEND Mate Matišić, Stanko Kovačić, Toma Matišić

Dubrovčani i Dubrovkinje, gosti i gošće u Gradu i u kafetariji, putnice i putnici, furesti i fureste, barkarijoli, hipici, milicajci, prolaznici i prolaznice: Fabijan Pavao Medvešek, Ante Đurković, Matej Lisičić, Jelica Čučević, Aida Machiedo, Paulina Bačić, Barbara Lončarić Lučić, Jelena Marinčić, Rikard Riki Kužnin.....

 

Festivalski zbor sastavljen od:

Kazališna družina Kolarin

Jelica Čučević, Aida Machiedo, Paulina Bačić, Barbara Lončarić Lučić, Jelena Marinčić

Dubrovački komorni zbor: 

Tanja Šimunović, Magdalena Kačić Barišić, Jelica Crnčević, Slobodan Varezić, Ljubo Radić, Marijo Bogdanović, Riki Kužnin

Studenti, đaci, građani Dubrovnika: 

Barbara Horvat, Ivana Lucianović, Barbara Ogresta, Mihaela Tepšić, Ivana Rezo, Jakov Varezić, Jelena Beželj, Antonia Merčep, Petar Vlašić

 

Napomena: kao hommage legendarnoj predstavi iz 1978. godine, te zbog danas posebno inspirativnih sedamdesetih godina, Vinko Brešan, Mate Matišić i Mani Gotovac radnju Kafetarije odlučili su smjestiti u sedamdesete godine prošloga stoljeća. U tom duhu radili su svi suradnici i sudionici predstave. Prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac radnja Kafetarije događa se u ljeto 1978., u istoj godini kad je na Igrama premijerno izvedena Kafetarija Kazališta Marina Držića s brojnim gostima iz hrvatskih kazališta koja je na programu Dubrovačkih ljetnih igara bila desetak godina. Svoju je kafetariju kafetijer Frano (u adaptaciji i predstavi 2016., s radnjom u 1978. godini) nazvao Divona, prema starom imenu za Sponzu.

 

Vinko Brešan jedan je od najuglednijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja čije komedije redovito obaraju rekorde gledanosti u Hrvatskoj te osvajaju prestižne nagrade u zemlji i inozemstvu.

U hrvatskim je kazalištima s velikim je uspjehom postavio predstave: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Ne igraj na Engleze, Carevo novo ruho i druge.

 

 

- - - 

 

Donator predstave

 

 

Sponzori predstave