English

Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke | ZAGRLJAJ

Datum objave: 31.01.2020.
  • Više
  • Izvedbe
  • Novosti
  • Fotogalerije
  • Umjetnici

Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke, Švedska 

PREMIJERA

Zagrljaj 

 

Izvedba i kocept: Meleat Fredriksson, Adam Seid Tahir i Lydia Östberg Diakité

Scenografija i kostimografija: Aida Rønvik

Tonska montaža i produkcija: Holger Hartvig 

 

U sklopu projekta Future Epics sufinancirano sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa 

Predstava ZAGRLJAJ bavi se intimnošću čina utkivanja vlastitog bića u spektakularan nered mekoće i brižnosti. Pa smo rekli, mi smo sve to i malo više od toga, i još malo više i još malo. Meleat, Adam i Lydia povest će publiku na putovanje na kojem će prigrliti sve ono što ih skandinavsko društvo tjera da odbace. Dođite i lezite s nama. Odrijemajte na našim grudima. Osluhnite zvuk teškog rada i stroge ljubavi generacija. Osluhnite kontradikcije pripadanja, osluhnite sjenu. Osluhnite vrisak iz našeg unutarnjeg mira. Osluhnite krikove i vriskove radosti.

Meleat Fredriksson školovala se na Danskoj nacionalnoj školi izvedbenih umjetnosti u Kopenhagenu. Od završetka studija 2015. godine članica je studijskog kolektiva DANSEatelier, koji se sastoji od 11 plesnih umjetnika koji rade na stvaranju kontinuiteta u svijetu slobodnih plesača i istražuju stvaranje, dijeljenje i ugošćivanje umjetnosti koristeći višestruke hijerarhije. Njen rad često sadrži improvizaciju, ritam i stav, iz čega obično i nastaje. Trenutno istražuje kako činjenica da je tamnoputa utječe na njen umjetnički rad. 

Lydia Östberg Diakité je švedska plesačica, koreografkinja, kustosica i sindikalistica afričkog podrijetla koja živi u Kopenhagenu. Otkako je 2017. godine diplomirala na Danskoj nacionalnoj školi izvedbenih umjetnosti, bavi se raznovrsnim oblicima plesa, aktivizmom i izgradnjom zajednice te surađuje s Bambam Frost, Sonyom Lindfors, Tamarom Alegre, Cassie Augustom Jørgensen, Célijom Lutangu, Stinom Nyberg, Justinom F. Kennedyjem, Emilie Gregersen, festivalom My Wild Flag, Grupom za ples i čitanje POSSE i Sindikatom kulturnih radnika neeuropskog podrijetla.

Adam Seid Tahir je prije svega plesač i izvođač. Školovao se na Švedskoj kraljevskoj školi za balet i sudjelovao u radu plesne skupine Ballet Junior de Geneve u Švicarskoj. Studirao je i računalnu tehnologiju, povijest ideja, estetiku i drugo na Sveučilištu za umjetnost, obrt i dizajn u Stockholmu, Sveučilištu u Uppsali i Sveučilištu u Göteborgu. Adam je nastupao u predstavama koreografa kao što su Sharon Eyal, Hofesh Shechter, Emanuel Gat, Alexander Ekman i Thomas Hauert. Surađivao je i s Michaelom Keegan-Dolanom, Jamesom Finnemoreom, Noom Hellwigom, Louise Mochijom, Zoë Poluch, Eleanor Bauer i Palomom Madrid. U vlastitom umjetničkom radu Adam gaji veliki interes za tehnologiju i film. Godine 2018. s Fondacijom Index je surađivao na filmu hyperskin, koji je prikazan na Festivalu plesnog filma Index u Stockholmu, Festivalu Ecotrash u Londonu i na Festivalu Lift-Off. Također je jedan od osnivača kolektiva Body Intelligence, koji interdisciplinarno kombinira ples i tehnologiju. S njima je 2018. osvojio Dansathon u Londonu i otad su sa svojom predstavom Digital Umbilical nastupali u Sadler's Wellsu u Londonu, Maison de la Danse u Lyonu i belgijskom Théâtre de Liège. Osim plesom i umjetničkim stvaralaštvom, Adam se bavi i web programiranjem.

Više o predstavi ovdje.

---