English

Dramsko-glazbena radionica za djecu: Od priče do predstave | Ivana Đula, voditeljica

Datum objave: 02.06.2021.
  • Više
  • Izvedbe
  • Umjetnici

Dramsko–glazbena radionica za djecu

Ivana Đula, voditeljica

Dob: 7+

Projekt Od priče do predstave autorski je koncept dramaturginje i glazbenice Ivane Đula, namijenjen djeci, a sastoji se od radioničkog i izvedbenog dijela. Unutar radionice, djeca prolaze kroz sve segmente rada na predstavi, počevši od čitanja teksta i dramatizacije, pronalaženja izvedbenog jezika, komponiranja glazbe i songova, odabira rekvizite i osmišljavanja kostima, scene i svjetla. Raznolikost ovakvog koncepta otvara djeci mogućnost da se pronađu i ostvare u nekom od do tada možda nepoznatih područja unutar stvaranja kazališne predstave. Naglasak se tako pomiče s isključivo glumačkog segmenta koji je nerijetko u prvom planu dramskih radionica za djecu. Želja nam je ovakvim pristupom uključiti djecu u sam proces stvaranja, ponuditi im osnovno znanje i alate te im otvoriti prostor da se sami izraze kroz medije koji će se pokazati najbliži njima, njihovima interesima i sklonostima. Poticati ih na stvaranje i ukazivati na vrijednost onoga što su sami stvorili. Djeca se ovakvim pristupom ohrabruju na slobodno iskazivanje svog mišljenja, potiče ih se na donošenje vlastitih odluka, a rezultat koji je vidljiv nakon radionice, potvrda je vrijednosti njihovih ideja i samostalnosti koja im se često osporava.

Važnost ovakvog tipa radionice je u kolektivnom autorstvu, budući da djeca kroz vođenu improvizaciju postaju ne samo izvođači, već i autori završnog proizvoda. Stavljajući naglasak na participativnu umjetnost, otvaramo djeci prostor imaginacije, ali i odgovornosti u stvaranju kroz različite umjetničke medije.

 

Radionica će trajati deset dana, od 23. kolovoza do 3. rujna svakim danom (osim vikenda) od 18 do 19:30 sati u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), a na zadnji dan radionice bit će organizirana završna izvedba u vrtu ljetnikovca Bunić-Kaboga s početkom u 20 sati. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.

 

- - -

Pokrovitelj: