English

Film | Lada Kamenski

Datum objave: 26.05.2018.
  • Više
  • Izvedbe

Pulski filmski festival 

Dubrovačke ljetne igre, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, prikazat će film Lada Kamenski, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu i dobitnik je nagrade za najbolji hrvatski dugometražni igrani film koji dodjeljuje međunarodni ocjenjivački sud Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA, u ponedjeljak, 23. srpnja, u ljetnom kinu Jadran.

HR // 2018 // 71'
drama

REŽIJA Sara Hribar, Marko Šantić
PRODUCENTI Jure Pavlović, Bojan Kanjera
PRODUKCIJSKA KUĆA Sekvenca
KOPRODUCENT Danijel Pek
KOPRODUKCIJA Peglanje snova, Antitalent
SCENARIJ Sara Hribar
FOTOGRAFIJA Vjekoslav Skledar
MONTAŽA Tomislav Pavlic
SCENOGRAFIJA Dubravko Đuran, Ružica Dobranić
KOSTIMOGRAFIJA Lidija Sertić
OBLIKOVANJE ZVUKA Luka Grubišić-Čabo, Tihomir Vrbanec
ORIGINALNA GLAZBA Vid Adam Hribar
MASKA Asja Novaković
VIZUALNI EFEKTI 
SPECIJALNI EFEKTI 
GLAVNA MUŠKA ULOGA Frano Mašković
GLAVNE ŽENSKE ULOGE Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica
SPOREDNE ŽENSKE ULOGE Dijana Vidušin, Ana Maras Harmander

Frano je filmski redatelj koji priprema svoj dugometražni prvijenac. Tema kojom se bavi jest propast krojačkih poduzeća u regiji, a inspirirana je iskustvom vlastite tete, bivše radnice u tvornici Kamensko, s kojom je bio blizak. Kako bi odabrao tko će tumačiti glavni lik, Frano poziva tri renomirane domaće glumice na neformalnu čitaću probu u svoj stan. Međutim, kada shvate da se natječu jedna protiv druge, stvari krenu u krivom smjeru.

Sara Hribar (Zagreb, 1986) studirala je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je niza zapaženih kratkometražnih filmova (Pusti me da spavam, 2007, Libertango, 2009, Ta tvoja ruka mala, 2010), kao i segmenata dugometražnih omnibusa Zagrebačke priče vol. 2 (2012) i Transmania (2016). Od 2005. napisala je i režirala niz dječjih emisija i dramskih serija. Lada Kamenski njezin je dugometražni prvijenac.

Marko Šantić (Split, 1983) diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Autor je niza zapaženih kratkometražnih filmova (Sretan put, Nedime, 2006, Ništa osobno, 2010, Plavi Petar, 2016), a njegov dugometražni prvijenac, Zavedi me (2013), nagrađen je Posebnim priznanjem na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

 

Film je osvojio i sljedeće nagrade:

Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se Sari Hribar za film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića - usuglašavanjem.
Zbog tematske inovativnosti u odnosu ovogodišnju konkurenciju te za koredateljski rad na ovom malom a velikom filmu. 

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Doris Šarić-Kukuljica za ulogu treće glumice u filmu Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića - usuglašavanjem.

Kroz igru s vlastitom osobnošću protagonistica pirandelovski oživotvoruje kako svoje slabosti u ulozi glumice, tako i osobine beskompromisne žene iz radničkog miljea.

Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Sari Hribar za film Lada Kamenski redatelja Sare Hribar i Marka Šantića – usuglašavanjem.

Za inventivno ispreplitanje socijalne i osobne sudbine triju žena, koje nesigurni redatelj pokušava izvesti kao svoj filmski koncept.

 

Ulaz slobodan