English

Film | STORIJE O NEPONOVLJIVIMA

Datum objave: 23.05.2017.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

STORIJE O NEPONOVLJIVIMA

o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima

Premijerna projekcija dokumentarne serije HTV-a

 

snimatelj: Željko Galov

montažer: Dominik Miljak

originalna glazba: Vicko Dragojević

izvršna producentica serije: Marija Kosor

scenarist, narator i urednik: Vedran Benić

redatelj: Lukša Benić

 

PROIZVODNJA:

HRT centar Dubrovnik

Odjel Dokumentarne produkcije HRT

rukovoditelj Odjela Dokumentarne produkcije HRT: Vladimir Brnardić

 

Dokumentarna serija "Storije o neponovljivima" u sedam se polusatnih nastavaka bavi do sada na ovaj način neobrađenom temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno vlastitih unikata kako ih je u pjesmi "Balada neponovljivijeh" nazvao Luko Paljetak. Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice. U  Dubrovniku još i više, tako da je odlazak svakog od njih redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskom tisku, a 1925/26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom "Galerija dubrovačkijeh oriđinala". Priče o njima u Dubrovniku se, kao gradske legende, prenose s naraštaja na naraštaj.

Nostagična priča o dubrovačkim neponovljivim likovima prerasta tako u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika, poput natpisa ECNALUBMA na kolima hitne pomoći, koji se tek u retrovizoru automobila ispred može iščitati u pravom značenju.

Od sedam nastavaka serije koja će u programu HTV-a biti emitirana u rujnu, na premijernoj projekciji u programu Dubrovačkih ljetnih igara prikazat će se dva nastavka.