English

M. Houellebecq: Elementarne čestice

Datum objave: 02.02.2015.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije
  • Umjetnici

PREMIJERA

Michel Houellebecq: Elementarne čestice

Predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina starosti.

 

Adaptacija teksta: Velimir Grgić

Redatelj: Ivica Buljan

Dramaturg: Robert Waltl

Scenografija: Aleksandar Denić

Kostimograf: Ana Savić Gecan

Oblikovatelj svjetla: Elvis Butković

Glazba: Mitja Vrhovnik Smrekar

Asistent redatelja: Paolo Tišljarić

Asistentica kostimografkinje: Anamarija Filipović Srhoj 

Inspicijent: Jadranko Račić

 

Bruno: Marko Mandić

Christiane: Senka Bulić

Michel: Stipe Kostanić

Annabelle: Hana Selimović

Janine: Lucija Šerbedžija

Desplechin; Stari hipi : Zoran Prodanović Prlja

Sophie: Jelena Miholjević

Ginekolog: Marko Cindrić

David di Meola; Christianin sin: Miki Solus

Nova rasa: Mada Peršić

Instruktor masaže: Paško Vukasović

Glazbenik: Karlo Mrkša

 

- - -

Michel Houellebecq kontroverzni je i nagrađivani francuski romanopisac i pjesnik rođen 1958. na francuskom otoku Réunion. Dio djetinstva proveo je  s jednom bakom u Alžiru, nakon čega ga preuzima druga baka u Francuskoj. Od nje kasnije uzima prezime Houellebecq kojim potpisuje svoja djela. Nakon razvoda braka početkom 80-ih počinje pisati pjesme i objavljuje prvu zbirku poezije. Istovremeno radi kao informatički administrator u Parizu. U dobi od 36 godina, 1994. objavljuje debitantski roman Širenje područja borbe (Extension du domaine de la lutte), odmah stječe slavu i postaje “pop zvijezda generacije samaca”. Nagradu Prix Novembre osvaja 1998. za svoj drugi roman Elementarne čestice (Les Particules Élémentaires). Roman postaje nihilistički klasik, a za njega Houellebecq biva nagrađen i Međunarodnom književnom nagradom IMPAC Dublin. Nakon objavljivanja romana Platforma (Plateforme) 2001.  našao se na sudu pod optužbom za poticanje rasne mržnje. U jednom je intervju islam nazvao “najglupljom religijom”. Tužila ga je civilna udruga za ljudska prava radi govora mržnje, a oslobođen je na temelju prava na slobodu izražavanja. “Nisam mislio da su muslimani postali skupina koju sve vrijeđa. Znao sam da to vrijedi za židove, koji u svemu vide antisemitizam, ali za muslimane, iskreno, nisam bio u tijeku” objašnjavao je tada.  Mogućnost otoka (La Possibilité d'une île) roman je objavljen 2005. Bavi se trima likovima: Danielom 1, našim suvremenikom i Danielima 24 i 25, novoljudima, odnosno klonovima Daniela 1. 2008. godine objavljeni su Državni neprijatelji (Ennemis publics), zbirka razgovora koje je Michel Houellebecq vodio s Bernardom-Henrijem Lévyjem putem e-maila. Roman Karta i teritorij (La Carte et le Territoire) izašao je 2010.  i osvojio vrijednu nagradu Prix Goncourt. Na dan terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdo,  7. siječnja 2015., u kojem je ubijeno 12 zaposlenika časopisa među kojima i Houellebecqov prijatelj Bernard Maris, izlazi njegov posljednji roman Soumission. Roman opisuje Francusku 2022. godine kad vlast u zemlji preuzimaju muslimani i uvode islamske zakone. Istog dana na naslovnici satiričkog časopisa Charlie Hebdo izlazi karikatura Houellebecqa s naslovom “Predviđanja čarobnjaka Houellebecqa”. Nakon tragičnih događaja otkazuje promotivnu turneju povodom izlaska novog romana.  

Iako pojedini kritičari njegove romane nazivaju vulgarnima, njegovo pisanje pamfletskom literaturom i pornografijom; optuživali su ga za obscenost, rasizam, mizoginiju i islamofobiju, ostaje činjenica je da je Houellebecq najpoznatiji i  najpopularniji francuski pisac svoje generacije.

Houellebecqove romane u Hrvatskoj izdaje nakladnička kuća Litteris u uredništvu Dražena Katunarića. Ta kuća je s radom započela 2002. upravo objavljujući Houellebecqovu Platformu kao svoju prvu knjigu.

- - -

Događanje organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj www.rendez-vous.hr