English

Marijinski teatar | ČETIRI GODIŠNJA DOBA - balet u dva čina

Datum objave: 01.02.2019.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Marijinski teatar

ČETIRI GODIŠNJA DOBA balet u dva čina

ILJA ŽIVOJ koreograf 

Glazba: Max Richter prema Vivaldiju

Kostimografkinja: Sofia Vartanian

Obilkovatelj svjetla: Konstantin Binkin

 

Solisti Marijinski baleta:

Roman Belyakov

Ekaterina Kondaurova

Pavel Mikheev

Pavel Ostapenko

Viachaslau Hnedchyk

Roman Malyshev

Anastasiia Asaben

Tamara Gimadieva

Anna Smirnova

Svetlana Tychina

 

Ilja Živoj jedan je od mlađih korifeja legendarne trupe i nastavljača slavne tradicije. Baletna akademija Vaganova, organski povezana s Marijinskim, ishodište je Ilje Živoja i kao plesača, i kao koreografa. Četiri godišnja doba, premijerno izvedena 2017. godine, prva su cjelovečernja baletna predstava Ilje Živoja, proglašena i nagrađena u premijernom sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu. U narednim sezonama Marijinski je u svoj repertoar uvrstio još dvije produkcije Ilje Živoja, obje na glazbu Stravinskog (Pulcinella i Jeu de cartes).

O svom izboru glazbe i samoj predstavi Ilja Živoj kaže:

“Vivaldijeva Godišnja doba genijalno je djelo, slavno u čitavom svijetu već čitava stoljeća. Ali, u meni se prava eksplozija dogodila kada sam čuo obradu Maxa Richtera. On je sačuvao sve najsnažnije trenutke Vivaldijeva djela ugradivši u partituru vlastite vizije te glazbe. To je vrlo dirljivo djelo koje ostavlja bez daha. Moja koreografija pokušava dati uvid u tu glazbu pokazujući svaku njezinu nit kao i način na koji se te niti prepliću stvarajući nove uzorke. Za mene je ta glazba genijalna i jako sam sretan što mogu raditi s njom.

Izmjena godišnjih doba je mnogo više od promjene vremena, ona simbolizira sve što se događa na Zemlji. Smrt slijedi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promjene postoje otkako je svijeta. Moja Godišnja doba također su ciklus sa stalnom izmjenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvijek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču.”

Predstava se sastoji od dva dijela od po 45 minuta, a u njoj Živoj osim naslovne skladbe koristi i Richterove elektroničke zvokolike (electronic soundscapes) Sjene objavljene na CD-u skupa s rekomponiranim Godišnjim dobima.

Branimir Pofuk

 

Praizvedba održana 19. lipnja 2017. u Marijinski teatru