English

Matija svira Arsena

Datum objave: 02.02.2016.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije
  • Umjetnici

Matija svira Arsena 

Matija Dedić klavir

Bilo je to više od jazz koncerta. Kad Matija svira, kao da nam je Arsen namignuo negdje iz kuta dvorane. - Aleksandar Dragaš, Jutarnji list

 

Matija Dedić, jedan je od najboljih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja, a svoj hvaljeni album Matija svira Arsena, posvećen preminulom ocu, snima u rujnu 2015. u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na albumu, u izdanju Croatia Recordsa, nalaze se prekrasne interpretacije raznih pjesama, od naslovnih tema iz Glembajevih i U registraturi, preko klasika Sve što znaš o meni, Kuća pored mora i Moderato cantabile do pjesama Razgovor s konobarom i Ne plači. 

 

Iako se radi o intelektualnom pristupu glazbi, album Matija svira Arsena ne gubi ništa od duhovnosti. Dapače, radi se o glazbi koja je pomirila vrhunski pijanizam i izniman ljudski faktor. U ovom slučaju dva vrlo bliska ljudska faktora - glazbeni kritičar Hrvoje Horvat u knjižici albuma.

Pisma od nota bez versa, a čija produhovljenost i bez stihova debelo nadilazi puko prearanžiranje Arsenovih skladbi. Posrijedi je tronut i bolan, ali i pročišćujući razgovor s preminulim ocem u formi pijanističkih skladbi koje zvuče poput svega onoga zbog čega se Matija divio ocu, ali i zbog čega je otac bio neizmjerno ponosan na sina. U neku ruku zajednička je to šetnja alejom uspomena, živoga sina i pokojnoga oca, koji kao da nastavljaju svoje razgovore i kontempliranja tamo gdje su stali dok su još obojica bili na ovome svijetu. Zapravo, album Matija svira Arsena dodir je tih dvaju svjetova, ovog zemaljskog na kome ostade Matija i onog nebeskog u koji se otputio Arsen. Tužno do bola, ali i katarzično - Aleksandar Dragaš, Jutarnji list.