English

Otvaranje izložbe | JAGODA BUIĆ: Scherzo s otpada

Datum objave: 01.07.2017.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Otvaranje izložbe skulptura 

JAGODA BUIĆ: Scherzo s otpada

Otvoreno do 25. kolovoza, svakim danom od 18 do 22 sata 

Naslovljujući novonastali kiparski ciklus sintagmom Scherzo s otpada autorica namjerno ukazuje na nepretencioznost i relativnu lakoću postupka, pa i na dosjetljivu i duhovitu tendenciju i ležerne mogućnosti recepcije. Naravno, nećemo poreći humorni učinak većeg broja neodoljivih solucija, ali stoga ne moramo previdjeti i plastičku uvjerljivost, dobro odvagane odnose elemenata niza inače neočekivanih sklopova. U svom novom životu odbačeni predmeti, izgubivši primarnu funkciju, stekli su, s jedne strane, metaforičku vrijednost,  s druge značenje prostornog orijentira i sugestiju slojevite vremenitosti, takoreći pripitomljene prolaznosti.

Tonko Maroević

Ludička slagalica improvizatorska je koliko i inventivna. I polazi za rukom samo igračima obdarenim talentom. A stvaralački nemir Jagode Buić proizlazi iz iznimne vizualne kulture i traženja „reda stvari“ i u hrpama metalnih odrezaka kao rashodovanih „odbačaja“. U autoričinom laboratoriju oni zadobivaju osobine proširenih morfema u novotvorinama skulptriranih kombinacija aha efekta neke osobne, Jagodine Gestalt psihologije. No, dovoljno fenomenološki utemeljene da se kod promatrača prepozna kao slikovni jezik i to kao formacija brodova od elegancije Antičkog broda i vrtloženja obrisa Argonautskoga broda, sastavljene i od robusne Bracere i  opakoga Piratskog broda; flota je povećana i elegantnom ravnotežom Lukinog broda, potom perforiranom bazičnom konstrukcijom Barke i kleeovskom visokom igračkom Jednoga malog brodića. Maestralna inventivnost dokazuje se i u autoričinu odabiru naziva pri čemu nema pogreške: putokaz je to za međusobne komunikacijske smjerove teksta i semiotike slike, za suodnos slike i njezina jezičnog i vizualnog konteksta, koji su dodatno obogaćeni abecedarijem značenja iz „prethodnog“ života uporabnih predmeta. 

Vesna Delić Gozze

Umjetnica Jagoda Buić ovu izložbu posvećuje dugogodišnjoj dubrovačkoj konzervatorici, povjesničarki umjetnosti Dubravki "Bebi" Beritić (1917.-2003.)