English

Otvorenje izložbe | MARA BRATOŠ & DEJAN STOKIĆ

Datum objave: 07.06.2016.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Radno vrijeme: svakim danom, 17 - 21h

- - -

Mara Bratoš: Pokret i ekspresija 

Dejan Stokić: Sjećanja jedne mladosti

 

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku Filmsko i TV snimanje. Članica je ULUPUH - a, HZSU - a, HDFD - a i HDLU - Dubrovnik. Radi kao profesionalni fotograf za Hnk Zagreb i magazine Elle,  te druge revije i časopise. Živi u Zagrebu. 

 

Mara Bratoš s puno razumijevanja i dara fotografski sljubljuje krhku građu kazališnog trenutka poštujući pritom i karakter glumca i dramskog zbivanja. Za njihovo fiksiranje u pitanju je „odlučujući trenutak“ – ova poznata sintagma nameće se pred Marinim fotografijama upravo onako kako ju je promišljao Cartier-Bresson: u djeliću vremena, istovremeno i trenutno percipirati i predmet slike i njegovu vizualnu organizaciju. 

Marija Tonković, kustosica izložbe

- - -

Dejan Stokić rođen je 1944. godine u Sarajevu. Djetinjstvo i mladost provodi u Dubrovniku gdje završava gimnaziju. 1967. godine. Presudnim se pokazalo poznanstvo s kasnije slavnim Magnumovcom Harryjem Gruyaertom 1967. godine. Zaintrigiran njegovim fotografijama odlazi u Pariz te počinje i sam snimati. 1972. godine službeni je fotograf na setu filma Majstor i Margarita Aleksandra Petrovića. 1978.  prelazi u slobodnu profesiju i napušta Pariz. Odmah po početku domovinskog rata uključuje se u manifestacije posvećene hrvatskoj kulturi. Na Unescovoj  izložbi  Des images pour la paix održanom  u prostorima  Le Parc de La Villette u Pavillionu Tusquetes u Parizu 1994. u selekciji je istaknutih svjetskih fotografa. Njegovu fotografiju Mostara slavni  dizajner Philippe Starck rabi za vizualni identitet izložbe. Izložba je potom postavljena i u Sarajevu. Od 1995. godine radi kao stalni fotograf u arheološkom muzeju u Nimesu (Musée archéologique de Nîmes) sve do mirovine 2014. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom. 

 

U svojoj jednostavnosti i poštenju, toplini i simpatiji, Stokićeve fotografije bude uspomene i sjećanja - ne samo osobne  biografske nego i one duha vremena. Humana prostodušnost bez velike geste, sažimanje karakterističnih situacija i protagonista u arhetipske slike vremena, ostali njegove značajke i u godinama koje su uslijedile. 

Marija Tonković, kustosica izložbe