English

Pisci i pjesnici na Igrama | Drago Glamuzina

Datum objave: 26.04.2017.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Pisci i pjesnici na Igrama - "Ljubav je najugroženija pojava u suvremenom svijetu"

autorica projekta: Mani Gotovac 

Drago Glamuzina: "Everest" 

Izdavač: Fraktura, 2016. 

 

Drago Glamuzina, pjesnik i čitatelj stihova

Ona: Anja Đurinović

On: Ranko Zidarić

Glazba: Evergrin

 

Glamuzina piše o ljudima koji još uvijek osjećaju, svaki užitak skupo plaćaju, pate, ali i žive i žude za Drugim/Drukčijim. To su oni ljudi kojima svijet ne skončava u trenutku kada se gase računala i svi pametni telefoni, nego u mraku ili na svjetlu, potpuno je nevažno, tragaju za onim što im još uvijek kao — kada se i ako dogodi — nikada izgubljeno iskustvo nudi misterij vlastite neponovljivosti. Jer, ako je baš sve samo neprestano vraćanje istoga (Nietzsche) ili pak vječno vraćanje razlike (Deleuze), eros ljudskoga bića otet će, bar ponekad, ono neponovljivo i neuhvatljivo thanatosu i njegovoj uvijek prisutnoj tjeskobi. 

Važno je napomenuti kako se knjiga "Everest" iz pjesme u pjesmu dodatno konotativno usložnjava i raste u svojoj polisemantičnosti. Ogoljujući sebe, ali i sve drugo uokolo, Glamuzinino pjesničko pismo jedno je od onih koje se doista eksplicitno usuđuje pitati ono od čega netragom bježe svi pjesnički i ini mediokriteti u Hrvatskoj i svakoj drugoj književnosti, ali i životu samom. 

Delimir Rešicki

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar i redaktor u dnevnom listu Vjesnik te redaktor i zamjenik glavnog urednika u news magazinu Nacional. Od 2003. do 2011. glavni je urednik u izdavačkoj kući Profil, a od 2011. glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ. Objavio knjigu pjesama Mesari (Naklada MD, 2001), roman Tri (Profil, Zagreb, 2008), knjigu pjesama Je li to sve (VBZ, Zagreb, 2009) te knjigu pjesama s fotografijama Stanka Abadžića Sami u toj šumi (Bibliofil, Zagreb, 2011). Dobitnik je nagrada: Vladimir Nazor, Kvirinove nagrade, nagrade tportala, nagrade na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Preveden je na njemački, slovenski i makedonski.