English

Predstavljanje knjige | Vedran Benić: Trinaesti otok

Datum objave: 19.07.2021.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Vedran Benić: "Trinaesti otok"

Uz autora Vedrana Benića, knjigu će predstaviti Boris Njavro i Vinko Rožić, uz prigodne video projekcije, među njima i posebne 13. epizode serije „Storije o neponovljivima“.

Knjiga se sastoji od 16 pripovijedaka u kojima se isprepliću stvarni i fiktivni dubrovački likovi, upleteni u stvarne, ali i izmišljene događaje. Kroz priče o njima na specifičan se način autor poigrava s dubrovačkim legendama i važnim osobama iz dubrovačke povijesti, komentirajući na takav način mnoga prijelomna zbivanja u dugoj povijesti Grada. Osnovna poveznica svih pripovijesti su more, brodovi i pomorstvo, pa je na neki način knjiga posveta djelatnosti koja je omogućila život i ekonomski procvat Dubrovnika u dugom nizu stoljeća. 

U pripovijestima se u galeriji stvarnih likova mogu naći Vetranović, Držić, Vojnović i Stulli, spomenuvši samo neke od onih koji imaju izravnu vezu s Dubrovačkim ljetnim igrama, ali također i Miho Pracat, Anica i Ruđer Bošković, jednako kao i stvarni pomorski kapetani poput Iva Šiševića ili Božidara Margaretića. Svi su oni u društvu s fiktivnim likovima upleteni u mnoga stvarna zbivanja koja se spominju u „velikoj“ povijesti, ali i u dubrovačkim legendama koje često baš i nemaju povijesnu utemeljenost. Da bi se preskočila rampa između zbilje i fikcije, knjiga se poigrava i s fusnotama, kako bi poprimila izgled nekoga djela koji se u cijelosti temelji na stvarnim događajima.