English

Predstavljanje romana | Ivana Lovrić Jović: Vidi kako Lokrum pere zube

Datum objave: 19.07.2021.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Predstavljanje romana

Ivana Lovrić Jović: Vidi kako Lokrum pere zube

 

Uz autoricu Ivanu Lovrić Jović, roman će predstaviti Staša ArasLuko Paljetak i Boris Njavro, a dijelove romana će čitati te nekoliko pjesama izvesti kantautorica Elis Lovrić.

Ovo je roman o djetetu, djevojčici, djevojci i ženi, majci, supruzi, kćeri i unuci, prijateljici, susjedi, radnici i građanki koje dijele jedno srce – Antigonino/Antičino. Sigurnim altom bez falseta i podrhtavanja ona pripovijeda o toplini koju obitelj daje ili uskraćuje, o materinskome jeziku kao stranome, o tome da stanište bračne ljubavi nije samo ognjište nego i poprište. Ovo je roman o prvome i posljednjemu udahu koji se čita u dahu. Roman koji dokazuje da je svaki život zaslužio roman. I da je smijeh drevni lijek bez kojega bi plač bio usamljen, a svakodnevica sakata.

 

O autorici:

Ivana Lovrić Jović odrasla je u Dubrovniku, gradu kojemu je posvetila i svoju struku. Od 1996. zaposlena je kao znanstvenica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje gdje se kroz rad na povijesti hrvatskoga jezika posvećuje i istraživanjima dubrovačkoga govora. Dosad je izdala pet znanstvenih knjiga, a za jednu je od njih nagrađena Državnom nagradom za znanost. Objavila je i zbirku pjesama U skutima tango, kraće prozne tekstove u književnim časopisima, a ovo joj je prvi roman. Poeziju i prozu ne piše na dijalektu. Do današnjih dana živi u Zagrebu, s troje djece i mužem. Kao voditeljica dubrovačke podružnice Instituta, u Dubrovniku boravi često i rado. 

 

---