English

Premijera dokumentarnog filma | VRIJEME ARETEJSKO

Datum objave: 17.05.2022.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Premijera dokumentarnog filma

VRIJEME ARETEJSKO

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije povodom 50 godina od premijerne izvedbe Areteja na Dubrovačkim ljetnim igrama.

---

Povodom pedeset godina od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama, u subotu 20. kolovoza u 21.30 sati u ljetnom kinu Jadran premijerno će biti prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko. Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, besplatne ulaznice potrebno je preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) ili na pultu Igara ispred zgrade DTS-a.

--

Filmski program Igara, koji je ovog ljeta u znaku obljetnica, nastavlja premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko koji govori o fenomenu predstave Aretej, o okolnostima pod kojima je stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, izboru prostora u kojem će se igrati, načinu igre te režijskoj koncepciji. O Areteju koji je ostao upamćen kao vrhunac ambijentalnog teatra, ne samo u Dubrovniku, progovaraju glumci koji su igrali u predstavi, njihova publika, statisti, kazališni kritičari, teatrolozi te puk koji do danas prepričava scene urednice, scenaristice i redateljice Lade Džidić Barić. Ostatak autorskog tima čine tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Mario Mačešić, Ivan Bilušić i Boris Zimšek zaslužni za rasvjetu, autorica glazbe Eva Kalogjera, direktor fotografije Damir Petričić te majstor montaže Mladen Radaković.