English

Razgovor s autorima | Kristian Novak i Tomislav Zajec

Datum objave: 07.06.2018.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Ključevi od Grada

Razgovor s autorima

Kristian Novak & Tomislav Zajec 

Dan uoči gostujuće izvedbe dramske uspješnice Črna mati zemla Kristiana Novaka u režiji Dore Ruždjak Podolski, dramatizaciji Tomislava Zajca i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, održat će se razgovor s autorima ove višestruko nagrađivane predstave, kao i romana. Razgovor moderira Saša Božić. Ulaz slobodan. 

Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu. Djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istoga fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Godine 2005. objavljuje roman Obješeni (Čakovec: Insula), a godine 2013. roman Črna mati zemla (Zagreb: Algoritam), koji osvaja T-portalovu nagradu za roman godine. Črna mati zemla ubrzo je doživjela nekoliko stranih izdanja, adaptirana je u radio-dramu, hvaljenu i nagrađivanu kazališnu predstavu (ZeKaeM, režija: Dora Ruždjak Podolski, dramatizacija: Tomislav Zajec), a filmska adaptacija je u tijeku. Godine 2016. objavljuje roman Ciganin, ali najljepši, koji osvaja još jednu T-portalovu nagradu za roman godine, Nagradu Gjalski te Nagradu Fran Galović. 

Tomislav Zajec rođen je 1972. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti. Do sada je objavio četiri romana, autor je deset originalnih dramskih tekstova, a drame su mu izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Londonu, Buenos Airesu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili i Ipswichu. Peterostruki je dobitnik državne nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ i dvostruki dobitnik nagrade „Marul“ festivala Marulićevi dani među kojima i za dramatizaciju romana  Kristiana Novaka Črna mati zemla premijerno izvedene 1. travnja 2017. u Zagrebačkom kazalištu mladih.