English

Teatar LERO | M. Držić: Kitice i Perlice

Datum objave: 31.05.2018.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije
  • Umjetnici

Studentski teatar LERO, Dubrovnik

Marin Držić: KITICE I PERLICE

Režija i dramatizacija: Davor Mojaš

Scenografija i kostimografija: Dubravka Lošić

Koreografija: Zrinka Japunčić

Tehničko vodstvo i realizacija scene: Mato Brnjić

Oblikovatelj svjetla i ton: Antonio Ljubojević

Tonska montaža: Viktor Lenert

Realizacija kostima: Maja Glamočanin

Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš

Rekviziti: Flora Fergatti / Otrgnuti elementi prizora iz Lerovih godina, zagovora i predstava: Grad sjena, Skarestija od bumbaka, Vjerenice, Epitaphio, Pomrčina, Ponekad negdje, Ljepirice, Dijalog o ljubavi.

 

I g r aj u :

Ksenija Medović / Jasna Held / Zvončica Šimić / Ana Petrović / Katarina Rušćić / Rela Petric / Paula Japunčić

 

Elementi predstave:

Milan Rešetar pjeva Miruj, miruj srce moje P. Preradovića 1907. (Phonogrammarchiv der Österreichischen akademie der wissenschaften, Wien) / Radovan Ivšić i Ksenija Prohaska Marin Držić ili bujica života ( snimka s otvaranje skupa Marin Držić i naše doba 2. rujna 2008. u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku / Monolog Pometa – Predrag Vušović (snimljeno u studiju Radio Dubrovnika u srpnju 1989. / Valovi na Komardi uz Lazarete / Fragmenti i citati iz Hekube, Skupa, Grižule i Dunda Maroja Marina Držića / Marin Držić svojim prijateljima, fragment iz knjige Pjesni ljuvene / Ljubavne pjesma M. Držića koje je na suvremeni hrvatski jezik prenio Luko Paljetak u izdanju Doma Marina Držića 2017. / Radijski spot za izvedbu Hekube Pod Minčetom na Dubrovačkim ljetnim igrama snimljen u Radio Dubrovniku 1981. godine u režiji Darka Rundeka i uz sudjelovanje Sande Hržić i Sretena Mokrovića / Monolog Skupa - Izet Hajdarhodžić (fragment iz emisije Portret glumca Dramskog programa Hrvatskog radija / Citati iz VII. urotničkog pisma Marina Držića (L. Kunčević, prijevod S. Malinar) / Maro Martinović i fragment iz radiodrame Grižula, Dramski programa Hrvatskog radija 2008. / Monolog Pometa Bena Cantusa, glumca Harthe Theatre sa izvedbe u Dubrovniku 2007. / Knjiga Nesan Marina Držića Davora Mojaša u izdanju Doma Marina Držića 2017. / Tonski fragmenti, šumovi i tišine iz Lerovih uprizorenja Držića u predstavama Epitaphio (2009. ) odigrane u Lazaretima, U smrt od Fjore (1998.) odigrane u kripti Doma Marina Držića i nježno jugo iz ulice Ilije Sarake nekih godišta.

 

Premijera Kitica i Perlica bila je 18. prosinca 2017. godine na sceni Teatra Lero u Lazaretima u godini obilježavanja 450. obljetnici smrti Marina Držića Vidre.

 

Predstavom Kitice i Perlice Studentski teatar Lero, uz ostalo, dao je svoj prinos obilježavanju 450. godišnjice smrti Marina Držića. Praizvedba predstave, koja svoje inspirativne izvorišne tragove crpi i prepoznaje u Držićevom djelu, njegovom životu, dramskom i pjesničkom opusu ali i reminiscencijama na odraz, trag  i zagovor Dubrovnika njegovog i Lerovog vremena. Grada koji se i danas, propitujući bolju prošlost, poziva na velikog Vidru i koji se, u zrcalnom svom odrazu, prepoznaje u njegovim komedijama ali i životnim epizodama i urotničkim pismima te naslućuje u neznanim epizodama njegove biografiije. Naslov Kitice i Perlice preuzet je iz Držićevog vilinskog svijeta i otvara moguće intrigantne povode suvremenog kazališnog propitivanja djela i slutnji velikog komediografa na način uprizorenja znanih životnih epizoda, dokumenata, biografskih tragova, slutnji, tajni i neuprizorenih krhotina nekih njegovih izgubljenih i u fragmentima ostavljenih komedija. Predstava Kitice i perlice anticipira i one Držićeve nesanice koje se mogu naslutiti u prolozima njegovih komedija, pjesmama, sekvencama raspršenih biografskih tragova i u njegovoj jedinoj tragediji Hekubi.  Predstavu je, u godini Vidrine „sve slave“ i ne samo obljetničkih priziva, odigrala Lerova družina koja se, u svojoj nježnoj i plahoj igri,  Kiticama i Perlicama nazvala i „stavila pamet na komediju“.„I ne drugo.“  „Ma vi dobri nećete moć neg i mislit i rijet; a u zle se mi ne impačamo, - s tezijem ne hajemo da smo drazi.“ (M. Držić, Dundo Maroje)

 

Lero na Dubrovačkim ljetnim igrama

Studentski teatar Lero prvi put je nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama 1979. s Kraljem Ubuom u off-programu na skalinima od Jezuita. Na Festivalu u sklopu Dubrovačkih dana mladog teatra prikazao je predstave: Vane (1980.), Kartoteka (1981.), Partizanska pozornica (1982.) i Pošto željezo? (1983.). U festivalskom dramskom programu sudjelovao je s predstavama: Valcer (1993.), Stanje lune (1993.), Uzdah Marije Orsole (1998.), Skroviti vrt (2002.), Epitaphio (2009.), Psyhe Pelingrada (2010.),  Ljepirice (2011.), Mjesečina za Lady Macbeth (2012.), Pomrčina (2014. ), Vjerenice (2015.), Skarestija od bumbaka (2016.), Grad sjena (2017.), Kitice i Perlice (2018.).