English

Đanić, Vanda | violončelo

Datum objave: 25.07.2018.
  • Više
  • Izvedba

VANDA ĐANIĆ rođena je 1969.u poznatoj dubrovačkoj glazbeničkoj obitelji Cobenzl. Od samih početaka pokazuje izniman talent koji rezultira brojnim nastupima i priznanjima.
Svoje muzičko obrazovanje započinje u Dubrovniku, gdje završava osnovnu i srednju muzičku školu u klasi prof. Antonin Dražila i prof. Vladimira Kapeša. Glazbenu akademiju pohađa u Zagrebu i Beogradu u klasi prof. Ksenije Janković. Za vrijeme školovanja,osvaja nagrade na natjecanjima učenika i studenata Jugoslavije.
Dva puta je bila član međunarodnog orkestra mladih Alpe-Adria sastavljenog od najboljih studenata Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske.
Nakon diplome 1991. vraća se u Dubrovnik i postaje vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru,a zajedno sa Franom i Borisom Krasovcem osniva Dubrovački klavirski trio.
Od 1993.također započinje i pedagošku djelatnost u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića kao profesorica violončela, a njeni učenici vrlo brzo postaju zapaženi na natjecanjima i osvajaju brojne visoke nagrade i priznanja. Redovito je pozvana kao član žirija na regionalnim,državnim i međunarodnim natjecanjima.
Solistički često nastupa sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom a imala je i vrlo zapaženu turneju sa Gavle symphony orchestra u Švedskoj 1997. izvodeći Elgarov koncert za violončelo i orkestar. Također je u ulozi solistice nastupila i uz Mitteleurope orchestra iz Portogruara 2015.
Do sada je odsvirala preko 20 solističkih koncerata kojima su ravnali: Ivan Dražinić, Frano Krasovac, Pavle Dešpalj, Nada Matošević, Slobodan Begić, Alan Bouribayev i Giovanni Pacor.
Od 1996.član je i umjetnički vođa Dubrovačkog gudačkog kvarteta s kojim održi 30-ak koncerata godišnje.
Od 2004. stalno zaposlena u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića kao profesorica violončela i komorne glazbe, te voditelj orkestra srednje škole s kojim osvaja prvu državnu nagradu.
Svoje umijeće usavršava kod svjetski renomiranih pedagoga i solista, redovito sudjeluje na majstorskim radionicama prof.Davida Grigoriana, a 2008. završava i dvogodišnji postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi red.prof. Yevgenija Xaviereffa, čime postaje magistrica glazbe.
Interpretaciju barokne glazbe izučavala je kroz nekoliko godina kod doajena rane glazbe Catherine Mackintosh, Jennifer Ward Clark i Lawrence Cummingsa (članova Academy of Ancient music, Purcell Quartet, The King's Consort, Royal Academy of music...)
2008. započinje suradnju sa pijanistom Albertom Frkom, koja rezultira brojnim uspješnim i zapaženim nastupima.
Sa violinisticom Loris Grubišić osnivaju i Klavirski trio Dubrovnik, spoj vrsnih glazbenika i jakih osobnosti koji od samog početka plijeni pažnju publike i javnosti.
2010. trio je pozvan održati koncert u Pečuhu-europskoj prijestolnici kulture;
2013. izabrani su kao predstavnici Hrvatske u Oxfordu na 41.kongresu ESTA-e (gdje su sudjelovali predstavnici 32 zemlje članice).
2015. u izdanju Croatia recordsa snimili su CD 'Tango to go' sa najznačajnijim djelima hrvatskih skladatelja 20.st.(Bjelinski, Matz, Papandopulo) te skladbom dubrovačkog skladatelja mlađe generacije Petra Obradovića po kojoj je cd dobio ime.
Vanda redovito koncertira u raznim komornim ansamblima, sudjelujući u radu Dubrovačkog glazbenog salona, Radionice Sorgo, Lopudskog ljeta, na ciklusima koncerata komorne glazbe u crkvi Sv.Spasa, otvaranjima izložbi, promocijama knjiga, te brojnim drugim događanjima.
Kao solistica, prva čelistica orkestra ili komorna glazbenica, nastupila je na pozornicama Indonezije, Švedske, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Mađarske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.
Dugogodišnja je pročelnica gudačkog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a od 2014. napreduje u zvanje Profesor mentor.
Stalna je suradnica Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra u kojem rado sudjeluje na svim većim projektima i događanjima.

Dubrovnik plovi u intonaciji