English

Šulić, Luka | violončelo

Datum objave: 11.04.2019.
  • Više
  • Izvedba

Luka Šulić nastupa diljem svijeta kombinirajući solističke izvedbe i nastupe kao član međunarodno poznate grupe 2CELLOS. Osvojio je niz nagrada na prestižnim međunarodnim glazbenim natjecanjima, uključujući prvu i posebnu nagradu na sedmom Međunarodnom violončelističkom natjecanju Witold Lutosławski u Varšavi 2009. godine, prvu nagradu na Natjecanju Europske radiodifuzijske unije za mlade glazbenike 2006. godinete prvu Nagradu pokrovitelja Kraljevske muzičke akademije u Wigmore Hallu 2011. godine.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Europe, u Južnoj Americi i Japanu u slavnim koncertnim dvoranama kao što su londonski Wigmore Hall, amsterdamski Concertgebouw te bečki Musikverein i Konzerthaus. Kao solist nastupao je uz orkestre kao što su Filharmonijski orkestar Njemačkog radija, Australski komorni orkestar, Varšavska filharmonija, Ruski simfonijski orkestar i drugi.

S 2CELLOS je godinama nastupao s Eltonom Johnom na turnejama diljem svijeta, svirajući uz njega te kao predgrupa na njegovim koncertima u velikim arenama i na stadionima. Pored njihovih rasprodanih turneja po svjetskim arenama, 2CELLOS su nastupali i u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su njujorški Madison Square Garden, pariška Olympia, Opera u Sidneyu, Arena u Veroni te na prestižnim događajima kao što su Dijamantni jubilej kraljice Elizabete II i dodjela Nagrada Emmy. Na pozornici su surađivali s Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, Georgeom Michaelom, Zuccherom, Steveom Vaijem i Lang Langom. Također su nastupali i snimali s orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Kraljevski filharmonijski orkestar i Sidnejski simfonijski orkestar, a pojavili su se i u brojnim televizijskim emisijama, uključujući Today Show, The Tonight Show Jaya Lenoa, The Ellen DeGeneres Show (više puta), TV Total Stefana Raaba, GLEE, Good Morning America i brojne druge. S pijanističkom zvijezdom Lang Langom nastupili su u novogodišnjoj emisiji New Year's Gala CCTV-a koju je pratilo preko milijardu gledatelja.

Luka Šulić je svoje glazbeno obrazovanje započeo u Mariboru u dobi od pet godina. S petnaest godina postao je jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu. Studirao je u klasi Valtera Dešpalja, a diplomirao sa samo osamnaest godina. Obrazovanje je nastavio u Beču kod Reinharda Latzka, a magistarski studij je s izvrsnim ocjenama završio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu 2011. godine.